15 de julio de 2024 | Actualizado 10:12

El port de Barcelona potencia al Quebec les complicitats sobre economia blava

El recinte portuari aprofita la seva estada al Quebec per a continuar estrenyent llaços amb la plataforma Novarium
La delegació catalana en la seu de Novarium | Autoritat Portuària de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona reforça els seus vincles amb la plataforma d’innovació tecnològica canadenca Novarium, després de la signatura del seu acord de col·laboració el passat mes de novembre. Durant la visita al Canadà del port de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, la delegació conjunta ha mantingut una reunió amb el conseller delegat de Novarium, Martin Beulieu, per a continuar treballant en el desenvolupament de la seva aliança i per a presentar el seu districte d’innovació i economia blava BlueTechPort, que estendrà el seu espai als tinglados de Sant Bertran durant el mes de setembre.

En l’actualitat, l’economia blava al Quebec suma més de 2.500 milions de dòlars en projectes anuals, més de 200 institucions i més de 1.000 companyies amb seu a la regió. Els principals objectius de Novarium són posicionar al Quebec com a territori marítim, transformar el riu Sant Llorenç en un espai de proves, afavorir la navegació autònoma i de drons, posar en valor l’ecosistema marítim i descarbonitzar l’activitat. És per això que la plataforma és una de les principals apostes econòmiques del país, a més de ser un factor clau en la política de promoció d’economia blava. Així mateix, Novarium alberga unes 40 empreses en les seves instal·lacions amb la finalitat de connectar les startups tecnològiques marítimes amb la indústria. Gràcies als seus projectes pilot, els seus acords comercials i les seves inversions, la plataforma aconsegueix que els seus projectes es converteixin en solucions innovadores en un període de temps de 8 a 12 mesos de mitjana.

Per part seva, Novarium va donar a conèixer algunes de les startups que integra en les seves instal·lacions a la delegació catalana, entre les quals destaquen Sensea Canada, dedicada a serveis de monitoratge ambiental per a controlar l’acústica marina; Whale Seeker, empresa que utilitza la intel·ligència artificial per a detectar balenes i vetllar pel seu benestar; o MTE, que es dedica a la posada en marxa de boies de monitoratge en temps real que envien senyals d’alarma. A més de la seva aliança amb el recinte català, la plataforma també ha forjat llaços amb altres hubs internacionals dels Estats Units, Europa o Mèxic.