14 de abril de 2024 | Actualizado 7:28
Recreació virtual de la futura terminal de ICL al port de Barcelona | ICL Iberia

ICL Iberia operarà des de la seva nova terminal del port de Barcelona a finals de novembre

La companyia mantindrà la inversió de més de 75 milions d'euros malgrat quedar-se fora de la convocatòria dels fons europeus CEF

La nova terminal portuària i intermodal de ICL Iberia en el port de Barcelona es posarà en marxa el pròxim 30 de novembre. Per a desenvolupar les noves instal·lacions, ICL Iberia ha contractat obres per valor de 48,5 milions d’euros, que s’ha adjudicat una UTE formada per les constructores Dragados i Sorigué.

En termes globals, la inversió total prevista per la companyia se situa entorn dels 75 o 77 milions d’euros. ICL Iberia, a través de l’empresa de gestió de la terminal del port (Tramer), s’havia presentat als fons CEF per a sol·licitar més d’11 milions d’euros per a la millora de les instal·lacions ferroviàries de la nova terminal, però la Comissió Europea ha deixat el projecte sense assignació. La companyia ha manifestat que, malgrat aquesta decisió, la inversió ja estava compromesa i es durà a terme en la quantia prevista.

La futura terminal, situada en el moll Álvarez de la Campa, disposa d’una àrea de concessió de 81.000 metres quadrats durant els pròxims 35 anys i tindrà una capacitat d’emmagatzematge de fins a 100.000 tones de sal, que podria ampliar-se fins a les 140.000 tones. D’altra banda, disposarà d’una capacitat d’emmagatzematge de potassa de fins a 120.000 tones, ampliable a 160.000 tones.

A través del projecte de construcció de la futura terminal, l’empresa especialitzada en fertilitzants i indústria química comptarà amb dos carregadors de vaixells (shiploaders), que operaran amb una taxa de càrrega nominal de 1.300 tones per hora cadascun. També es preveu l’habilitació d’una estació de càrrega de camions de fins a 300 tones per hora.

Respect a l’estació ferroviària, s’habilitaran quatre vies ordinàries fins a la nova terminal i dues pistes curtes de manteniment. La capacitat màxima de descàrrega serà de fins a 7.500 tones per dia i es podrà descarregar un tren de potassa i un altre de sal al mateix temps, expliquen des de l’empresa.

La infraestructura actual de ICL Iberia Barcelona Port (Tramer) té connexió directa a diferents instal·lacions industrials del grup a Catalunya a través de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i permet la càrrega de vaixells de sal i de potassa de fins a 25.000 tones. A més, compta amb magatzems amb capacitat per a 90.000 tones de producte.