24 de mayo de 2024 | Actualizado 21:07
Acte de presentació de l'informe 'La col·laboració publico-privada, un model necessari" | M.V.

El consell assessor català en infraestructures defensa un model homogeni d’autopistes

“Econòmicament parlant, no té sentit que al costat d’una autopista de peatge hi hagi una de gratuïta”, afirma Joaquim Llansó

El president de la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC), Joaquim Llansó, és partidari de crear un model homogeni d’autopistes a l’Estat. “Econòmicament parlant, no té sentit que al costat d’una autopista de peatge hi hagi una de gratuïta”. Llansó ha fet aquestes declaracions durant la presentació de l’informe ‘La col·laboració publico-privada, un model necessari’, elaborat pel Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya (CaIC), organisme del qual Joaquim Llansó n’és vicepresident. L’acte també ha comptat amb la presència del president del CaIC, Francisco Gutiérrez; i el secretari del consell assessor, Salvador Guillermo.

El CaIC ha explicat que, si no s’arriba a un consens entre totes les forces polítiques “per al benefici de tots”, l’Estat no podrà pagar el manteniment de les autovies i “cada vegada hi haurà més problemes de seguretat”. Per això, ha defensat un cànon de manteniment. “La carretera és l’únic sistema de transport actual que no té, a part dels peatges explícits, cap cost directe”, ha recordat Llansó.

Pel que fa la col·laboració publico-privada, Francisco Gutiérrez ha emfatitzat que un dels majors problemes que s’afronta és la brevetat de les legislatures. “Es fa tot a corre-cuita i en aquest àmbit es necessiten molts anys de planificació”. Per aquest motiu, el CaIC ha expressat que cal planificar les infraestructures a llarg termini. “No poden fer-se d’un dia per l’altre i segons els interessos electorals”, ha justificat Salvador Guillermo. “S’han de fer estudis de cost-benefici”. A més, Joaquim Llansó ha insistit en la necessitat de crear “un marc jurídic estable i segur” per aconseguir-ho.

Per altra banda, el CaIC ha qualificat d’ “inadequat” l’ús de la cooperació publico-privada per evitar restriccions pressupostàries i no fer un anàlisi de cost-benefici. “Un dels elements que ajudaria a que no passi és apuntalar transparència i competència. Ningú ha d’entendre que això és una assignació interessada”, ha clarificat Salvador Guillermo. A més, el consell assessor ha defensat la unificació de gestió a les etapes de la vida d’una infraestructura en un sol ens responsable, de manera que es creïn “sinèrgies que la tornin més eficaç”.

El CaIC ha explicat que molts cops es percep de manera errònia aquest tipus de cooperació “com si fos només una font de finançament” o com si es tractés d’una privatització. “La cooperació publico-privada no és privatitzar serveis. L’Administració Pública és l’ens competent i qui ha de controlar que s’acompleixin els pressupostos pactats”, ha recordat Salvador Guillem. L’informe és el tercer presentat per el consell assessor des de la seva constitució l’any 2017. Actualment està treballant en futurs documents, com és el cas d’un de bones pràctiques a la contractació pública d’infraestructures, que es publicarà a la primavera; o d’un altre sobre la millora de la garantia d’aigua a la zona costanera de Catalunya.