26 de febrero de 2024 | Actualizado 15:48
Mercè Conesa i Ángel Pes | Port de Barcelona

Barcelona reforça el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

Entre les iniciatives proposades per l'autoritat portuària, destaca la integració de noves empreses i entitats al Pla de Sostenibilitat Sectorial

La presidenta del port de Barcelona, Mercè Conesa, i el president de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial de les Nacions Unides, Ángel Pes, han mantingut una reunió sobre l’aprofundiemnt dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Entre les diferents fórmules proposades per a què el port els reforci, destaca la integració de noves empreses i entitats al Pla de Sostenibilitat Sectorial de l’autoritat portuària.

El port es va adherir l’any passat als Deu Principis del Pacte Mundial en matèria de drets humans, drets laborals, medi ambient i lluita contra la corrupció. Segons l’autoritat portuària, “està compromesa a promoure’ls i a desenvolupar-los en tot el seu àmbit d’activitat” i el pacte “suposa donar continuïtat a la tasca iniciada pel port el 2007 en matèria de responsabilitat social corporativa”, amb l’objectiu d’impulsar el seu creixement des de la perspectiva econòmica, social i mediambiental.

“La integració del port en el Pacte Mundial complementa també el nostre Pla de Sostenibilitat Sectorial, una eina molt important per donar resposta al desenvolupament sostenible de manera col·lectiva, anant més enllà de les respostes individuals de cadascuna de les organitzacions que formen la comunitat portuària”, ha afirmat Conesa. Actualment, el pla de sostenibilitat sectorial del port està integrat per 63 empreses i entitats, que aglutinen a més de 4.500 treballadors.

Per la seva banda, Pes ha manifestat que el port “pot fer una gran tasca de promoció dels ODS entre els membres de la comunitat portuària i afavorir que cada cop més empreses del sector logístic i portuari s’hi adhereixin”. El Pacte Mundial considera les empreses com a agents clau en el desenvolupament sostenible. Per aquest motiu, des de les Nacions Unides es convida a tothom a identificar els 17 ODS sobre els quals puguin incidir i posar en marxa accions concretes. L’objectiu és contribuir a la nova agenda de desenvolupament i crear valor compartit.