22 de mayo de 2024 | Actualizado 19:09

Ports inicia obres al port de Sant Carles de la Ràpita per valor de 716.000 euros

Es tracta de la urbanització del dic central i la remodelació del moll de l’espigó, dos projectes que pretenen potenciar el sector pesquer
El president de Ports i l'alcalde de Sant Carles de la Ràpita han visitas les obres aquest dilluns | Ports de la Generalitat

Ports de la Generalitat ha iniciat aquest mes de febrer dues obres al port de Sant Carles de la Ràpita (Montsià) per valor de 716.000 euros: la urbanització del dic central, amb un termini d’execució de sis mesos, i la remodelació del moll de l’espigó, amb un termini d’execució de dos mesos, ambdós inclosos en el Pla d’actuacions 2018 de Ports. L’objectiu d’aquests dos projectes és el de potenciar el sector pesquer i continuar impulsant la integració del port i la ciutat amb un front marítim més permeable per als ciutadans. 

El gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez Comes, acompanyat de l’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, ha visitat aquests dilluns les dues actuacions que s’estan realitzant al port rapitenc per comprovar el ritme de les obres. Gómez Comes ha dit que “Ports està fent un esforç econòmic molt important per continuar posicionant el port de la Ràpita com a port estratègic del sud de Catalunya”. Per la seva banda, Caparrós ha destacat que aquests projectes “signifiquen la consecució d’un repte gràcies a la col·laboració feta entre l’Ajuntament i Ports de la Generalitat, un treball conjunt que soluciona demandes plantejades anteriorment”. 

URBANITZACIÓ DEL DIC CENTRAL
La reordenació urbanística del dic central, que té un cost de 524.000 euros, comprèn el dic central, que separa la dàrsena pesquera de la nàutica popular, i el vial que delimita amb el moll de ribera nord, al costat de la dàrsena esportiva gestionada per Sant Carles Marina.

Té per objectiu millorar la mobilitat dels ciutadans i la circulació del trànsit rodat, amb la creació d’un itinerari principal per als vianants, un vial d’anada i tornada per als vehicles, una rotonda i una zona d’espera al costat de la llotja per als visitants. Així mateix, al vial del costat del moll de ribera nord es crearà un nou tram de passeig i una zona enjardinada per al gaudi dels ciutadans. 

A la confluència entre l’avinguda dels Alfacs, el passeig marítim i el moll de pescadors es crea una ampli espai per a vianants que serà la futura plaça de la Llotja. La nova rotonda del dic central permetrà el moviment dels vehicles que van a la llotja, els autocars de visitants i l’accés a Sant Carles Marina.

 Així mateix, la nova zona enjardinada que portarà per nom el Jardí mediterrani es fa en una zona delimitada per l’avinguda dels Alfacs i el moll de la dàrsena esportiva com un espai jardí de passeig per als ciutadans.

REMODELACIÓ DEL MOLL DE L’ESPIGÓ
Pel que fa a les obres de millora del moll de l’espigó o moll de la pesca, on s’amarren les embarcacions d’arrossegament, suposen una inversió de 192.000 euros. El gerent de Ports ha manifestat que, tot i fer l’actuació en temporada de pesca, “el moll de l’espigó no aturarà la seva activitat perquè les obres es faran per trams per tal de no interferir en l’operativa del sector pesquer”. Així, el projecte s’ha dividit en quatre trams i es preveu executar un tram cada quinze dies.

Les obres han començat amb la demolició de la part frontal de l’estructura del moll, el fresat dels paviments així com la retirada de les escales de salvament, els norais i les defenses.L’actuació continuarà amb el reforç d’una part de l’estructura frontal del moll, la reposició del paviment a la superfície i la neteja del fons marí al costat del moll. Després, el moll s’equiparà amb nous norais i defenses fetes amb cautxú reciclat per a l’amarratge d’embarcacions, i unes escales de salvament d’acer inoxidable. A més, el moll es dotarà de dues càmeres de videovigilància amb fibra òptica. També es renovarà l’enllumenat públic.