26 de mayo de 2024 | Actualizado 6:03

Les administracions definiran els criteris de les zones de baixes emissions de Barcelona el 2020

Segons ha explicat la Generalitat de Catalunya, el grau de compliment de les accions consensuades fa dos anys arriba al 70%
Segona cimera de la qualitat de l'aire en la conurbació de Barcelona, celebrada ahir | Generalitat de Catalunya

Les administracions catalanes han presentat aquest dilluns una declaració institucional amb un conjunt de noves mesures per reduir la contaminació atmosfèrica, amb motiu de la segona cimera de la qualitat de l’aire a la conurbació de Barcelona. Concretament, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació de Barcelona i representats locals han participat en l’acte. Entre les diferents propostes, s’ha acordat presentar un projecte de llei de qualitat de l’aire en el termini d’un any, que establirà els criteris comuns de la definició de les zones de baixes emissions (ZBE).

“Anem per bon camí però no hem de caure en l’autocomplaença”, ha afirmat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. “De les 17 estacions de la nostra xarxa de vigilància de contaminació atmosfèrica que superaven els límits de diòxid de nitrogen l’any 2010, hem passat a dues, però l’objectiu és arribar a zero”. Segons ha explicat la Generalitat, el grau de compliment de les accions consensuades fa dos anys arriba al 70%. En aquest període, els nivells de NO2 han disminuït i les partícules PM10 s’han consolidat uns nivells per sota del que fixa la UE.

“De les 17 estacions de la xarxa de vigilància de contaminació atmosfèrica que superaven els límits de NO2 l’any 2010, hem passat a dues”
Damià Calvet Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

Dos anys desprès de la primera cimera, s’han establert diferents mecanismes per gestionar els episodis ambientals i s’han creat les bases per dur a terme mesures estructurals per combatre la contaminació atmosfèrica a la ZBE de les rondes de Barcelona, a partir de l’u de gener del 2020. En aquest sentit, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha destacat que “aquesta mesura ens permetrà, amb l’objectiu del 2024, una reducció de 125.000 vehicles i un 30% de contaminació”.

També s’han establert noves mesures per reforçar el pacte i accelerar el procés de reducció de la contaminació atmosfèrica un 30% des del 2017 a tota la conurbació barcelonina. No obstant això, el vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB, Antoni Poveda, ha expressat que “no vol donar un missatge massa optimista pel que fa al descens de la contaminació” i ha recordat que “l’any passat el trànsit i les emissions van augmentar a l’àrea metropolitana”.

“La ZBE de les rondes de Barcelona ens permetrà, amb l’objectiu del 2024, una reducció de 125.000 vehicles i un 30% de contaminació”.
Janet Sanz Tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat

ACTUALITZACIÓ DE COMPROMISOS
Durant la cimera s’ha acordat presentar un projecte de llei de qualitat de l’aire en el termini d’un any, que establirà els criteris comuns de la definició de les ZBE. En aquestes zones es vol habilitar un registre metropolità de vehicles estrangers i altres vehicles autoritzats per fer efectiu el control automatitzat de les restriccions de circulació per al 2020. A més de Barcelona, altres municipis com Badalona o l’Hospitalet de Llobregat també integren la ZBE, els coneguts com l’Àmbit-40. Per altra banda, aquestes restriccions comportaran un reforç del transport públic, l’ampliació d’aparcaments d’enllaç i la instal·lació de senyalització d’aproximació a les ZBE i derivació cap als aparcaments.

La declaració estudia fer canvis en la gestió de la velocitat en determinadas vies interurbanas

A més, la declaració contempla fer canvis en la gestió de la velocitat a determinades vies interurbanes, com per exemple limitar a 50 kilòmetres per hora la circulació a la C-17 al pas per Barcelona. També s’estudiarà la viabilitat de limitar la velocitat a altres carreteres.

Altres iniciatives contemplen establir diversos carrils bus, com un a la C-245 entre Castelldefels i Cornellà; impulsar el treballs per licitar les obres dels carrils bus d’accés a Barcelona des de diverses vies; implantar un possible peatge de congestió i la bonificació a vehicles de baixes emissions; i reforçar les subvencions per a la renovació de vehicles, especialment pel que fa als de distribució urbana de mercaderies.

Es contempla reforçar les subvenciona per a la renovación de vehicles, especialment pel que fa als de distribució urbana de mercaderies

No obstant això, les institucions participants han reclamat a l’Estat que s’impliqui, per exemple, amb una regulació de distintius ambientals, una revisió de l’etiquetatge per ajustar els nivells de contaminació de cada vehicle, o descomptes a autopistes per a VAO i ECO als peatges de competència estatal. A més, també han expressat que cal transferir el transport de mercaderies per carretera cap al ferroviari, l’execució de les inversions pendents d’Adif, la revisió de l’impost sobre carburants, la de l’impost de matriculació per incentivar la compra de vehicles menys contaminants i un IVA super reduït del 4% per comprar vehicles elèctrics, entre d’altres. Finalment, també han reclamat crear una àrea de control d’emissions al Mediterrani i un fons estatal per finançar els plans autonòmics i municipals.

En els propers mesos quedarà enllestir el document base del nou pla d’actuació de qualitat de l’aire 2020-2025. Per la seva banda, el pla director de la mobilitat 2020-2025 està en fase de participació pública i el pla director d’infraestructures 2011-2020 està en fase d’execució.