28 de noviembre de 2023 | Actualizado 15:07
Joaquim Llansó, president de la CCOC | M.V.

El sector de la construcció a Catalunya no arriba el 2018 a la mitjana dels darrers 20 anys

“El 2019 serà un any gris”, ha augurat el president de la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya, Joaquim Llansó

El sector de la construcció a Catalunya ha crescut el 4,7% el 2018 en comparació amb l’any anterior, fins arribar als 1.671 milions d’euros, segons l’últim estudi de la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC). No obstant això, el seu president, Joaquim Llansó, ha remarcat que aquests resultats “són notablement inferiors a la mitjana històrica dels darrers 20 anys” en licitació pública, que és de 3.750 milions d’euros. A més, Llansó ha augurat que “el 2019 serà un any gris” per al sector. Tot i que l’estudi Euroconstruct per a Espanya preveu que el total de producció en construcció s’incrementi el 4,5%, el president de la CCOC ha afirmat que “les dades provisional per al primer trimestre de 2019 mostren ja un decreixement de 231 milions d’euros respecte el 2018 a la licitació pública de l’administració local”.

L’informe assegura que la inversió pública a Catalunya “és la tercera part del que li correspon” tenint en compte que aporta el 2,2% del PIB. Tot i així, aquesta s’ha mantingut el 2018 i les administracions locals han liderat l’activitat, que representa el 64% del total, “fet molt vinculat a les eleccions municipals que se celebraran al maig” segons Llansó. Per això, ha aventurat un “risc de contracció de l’activitat” després de les eleccions. L’any 2018 ha augmentat el volum de licitacions en l’administració local en 39 milions d’euros, amb un import de 1.063 milions.

Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya ha disminuït les seves licitacions en 58 milions d’euros, situant-les en 356 milions, el que suposa el 21% del total. Finalment, la licitació procedent de l’administració general de l’Estat ha augmentat en 35 milions d’euros, arribant als 253 milions i el 15% del total. En aquest últim segment, tal i com ha senyalat la CCOC, s’hi inclouen els organismes amb ingressos propis d’explotació com ara Aena-Enaire, Adif, Renfe, Correos o les autoritats portuàries de Barcelona i Tarragona. A més, com tant l’administració general de l’Estat com la Generalitat no han pogut aprovar els seus pressupostos, no podran iniciar nous projectes i només continuaran els que tenen una planificació plurianual. 

La Generalitat de Catalunya ha disminuït les seves licitacions en 58 milions d’euros respecte al 2017, situant-les en 356 milions d’euros

Llansó també ha informat que durant el 2018 el nombre d’empreses concurrents a les ofertes del sector públic ha baixat el 31%, amb 9,6 licitadors per obra. Aquest canvi es deu, segons la CCOC, a l’augment relatiu de l’obra privada i de la licitació pública, la qual cosa permet a les empreses ser més selectives a l’hora d’escollir els projectes als quals presenten les seves propostes. Una segona raó és el canvi de plecs de diverses administracions, “que han ocasionat que la licitació pública sigui més complexa i de difícil accés”, ha afirmat la CCOC. A més, també ha ressaltat que fins ara l’administració ha fet “una interpretació errònia” de la normativa de contractació mitjançant la qual es tendeix a la subhasta, “sobrevalorant el preu en detriment d’altres aspectes qualitatius de l’oferta”.

De cara al 2019, la CCOC augura que el segment d’edificació no residencial, on s’inclouen els serveis de magatzems, experimentarà una pèrdua de dinamisme a causa del context internacional menys favorable, propiciat per l’incertesa política i comercial. Per aquest motiu, pot haver-hi una aturada inversora que es pot prolongar fins al 2020, fent que la licitació del 2019 sigui més baixa que la del darrer any. No obstant això, el creixement de l’economía catalana durant els darrers cinc anys proporciona, segons la CCOC, un entorno propici per al desenvolupament del sector de la construcció.