23 de abril de 2021 | Actualizado 18:12
Exercici del simulacre amb drons realitzat en l'Aeroport de Girona | Aena

L’Aeroport de Girona utilitza drons en un simulacre d’accident aeri

És la primera vegada que la xarxa d'Aena duu a terme aquest tipus d'operació a Espanya i s'emmarca en el pla d'autoprotecció de l'aeroport català

L’Aeroport de Girona-Costa Brava i Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya han organitzat un simulacre d’emergència aeronàutica amb drons policials. Es tracta del primer en la xarxa d’Aena que utilitza aquests robots en la simulació d’un cas real i s’emmarca en el pla d’autoprotecció de l’aeroport. Aquest document inclou un conjunt de normes i procediments coordinats amb la finalitat d’actuar adequadament i reduir les conseqüències davant una emergència real.

Concretament, l’exercici ha simulat l’accident d’una aeronau comercial procedent de Madrid amb 22 passatgers i tripulants que, abans d’aterrar, ha perdut el control i ha caigut sobre el municipi de Vilobí d’Onyar provocant víctimes mortals. Davant d’aquesta situació, els mossos han desplegat els sistemes antidrons per evitar que altres accedeixin al lloc de l’accident, mentre que els drons de la policia han enviat imatges gravades a la Generalitat i a la sala de crisis des d’on l’equip d’emergència ha vist en tot moment el que succeïa. La unitat de mitjans tècnics ha pilotat dos drons.

“Amb aquesta acció, l’Aeroport de Girona-Costa Brava acompleix amb la normativa de l’Organització d’Aviació Civil Internacional (ACI), segons la qual s’han de fer de forma periòdica simulacres generals d’accident aeri a les instal·lacions dels aeroports”, ha explicat Aena.

Els drons de la policia han enviat imatges gravades a la Generalitat i a la sala de crisis

De fet, la normativa actual estableix que, en situació d’emergència, els responsables de coordinar-la podran dur a terme operacions amb drons que no s’ajustin a la norma, sempre que es facin de forma segura i coordinada amb Enaire, el proveïdor del servei de tràfic aeri de l’aeroport.

Els Bombers de la Generalitat també han participat en l’exercici amb vuit dotacions, avaluant la situació i delimitant el perímetre de seguretat. Paral·lelament, s’han fet les tasques d’extinció, assegurant el segellat del combustible derramat per l’aeronau amb espuma i rescatant els ferits en coordinació amb els serveis sanitaris del SEM. A més, els Mossos d’Esquadra també han desplaçat al simulacre 52 agents.

D’aquest amanera, a través dels drons s’ha avaluat i comprovat la capacitat de resposta i coordinació dels organismes participants. A més, s’ha analitzat l’eficàcia, temps de resposta i grau de coneixement i integració dels col·lectius implicats per atendre-les, així com s’han practicat les accions incloses en el protocol d’atenció a familiars.