28 de febrero de 2024 | Actualizado 16:12
Organitzadors i professors del curs | M.V.

L’Escola Europea impartirà un curs sobre grupatje i centres de consolidació

La consolidació permet aprofitar millor l’espai dels contenidors i assegurar que no es transporten mig buits

L’Escola Europea Intermodal Transport ha organitzat un curs sobre grupatje i centres de consolidació, tant marítima com per carretera. Aquest s’impartirà del 17 al 19 de juny i s’estima la participació d’unes quinze persones. “En un món cada cop més globalitzat tendim al gegantisme en els mitjans de transport, però les partides que s’envien són cada cop més petites”, ha explicat el director de l’Escola Europea, Eduard Rodés. En aquest sentit, Rodés ha destacat que la consolidació permet aprofitar millor l’espai dels contenidors i assegurar que no es transporten mig buits.

Per la seva banda, el president d’Ateia, Emilio Sanz, ha explicat que per a ell els consolidadors són un tipus de transitaris molt especialitzats. “Per experiència pròpia i per el que m’expliquen, es tracta d’una activitat estressant en la qual un error pot fer que no aconsegueixis tot el que pensaves guanyar i fins i tot tenir pèrdues”, ha assenyalat. En aquest sentit, ha ressaltat que el curs complementa l’experiència del dia a dia, tant en consolidats nacionals com internacionals, que en Barcelona representa entre el 30% i el 35% de la càrrega.

Barcelona es caracteritza per la diversificació de les seves càrregues, fet que requereix de cada cop més especialistes

“Cada consolidat és diferent”, ha afirmat el director de IFS International Forwarding, Pablo Auger.  “A vegades has de fer veritables ‘cruzigramas’ per a tenir un servei regular”. A més, ha afegit que Rotterdam és el major port a Europa de consolidats, però que Barcelona competeix amb Hamburg i Amberes. “No es tracta només de competir en servei de consolidat, ja que pràcticament tots els ports ofereixen els mateixos, sinó també en temps de trànsit”.

El curs rep el suport de l’Autoritat Portuària de Barcelona i de la Duana de Barcelona. El cap de Relacions Internacionals del port, Manuel Galán, ha recordat el compromís la institució portuària amb la formació. A més, ha puntualitzat que Barcelona es caracteritza per la diversificació de les seves càrregues, fet que requereix de “cada cop més especialistes”.