15 de julio de 2024 | Actualizado 10:12

Cimalsa posa la primera pedra del marc logístic de Catalunya fins a 2040

L'empresa pública de la Generalitat de Catalunya ha licitat un estudi per a traçar el model del sistema logístic català dels pròxims 20 anys
Imatge aèria de la CIM Lleida | Cimalsa

L’Estratègia Logística per a la Internacionalització de l’Economia Catalana estarà definida en un termini aproximat d’un any. Per a això, l’empresa pública catalana de promoció i desenvolupament de la logística i la mobilitat Cimalsa ha licitat recentment un contracte de 250.000 euros i un termini d’execució de vuit mesos per a disposar d’aquest full de ruta fins a 2040. Aquesta iniciativa està recollida en el pla estratègic de la companyia 2019-2025, que assenyala expressament la necessitat d’elaborar “un document que reculli l’Estratègia Logística de Catalunya que integri la planificació estratègica dels diferents actors públics i privats, per a crear un model que permeti impulsar la necessària consolidació del sistema logístic català”.

En l’apartat de les prescripcions tècniques d’aquest contracte, al qual es poden presentar ofertes fins al dia 20 d’aquest mes de juny, s’explica que l’estudi ha de fixar un model per a “integrar la planificació estratègica dels diferents actors públics i privats relacionats amb el sector de la logística i definir, alhora, línies estratègiques comunes de col·laboració amb altres regions veïnes”. Per aconseguir que el document sigui realista i pugui posar-se en marxa, Cimalsa aposta per dur a terme un “ampli procés participatiu durant l’elaboració de tot el treball”.

La nova estratègia logística persegueix, a través de la participació dels actors del sector, definir el mapa logístic dels pròxims anys

Concretament, les prescripcions tècniques citen la necessitat de comptar amb organismes i institucions rellevants en la matèria, departaments universitaris, operadors de logística i transport i carregadors. Respecte als operadors o empreses del sector i els seus clients (carregadors), es destaca el seu paper en el procés participatiu per a elaborar l’estratègia, ja que els seus plans de localització i d’expansió “seran clau per a constituir la base de la demanda en matèria d’infraestructures i serveis” de la Catalunya dels pròxims anys.

UNA ESTRATÈGIA AMB DIVERSOS ESCENARIS I RESPOSTES
L’adjudicatari del contracte per a aquesta consultoria tècnica de l’Estratègia Logística per a la Internacionalització de l’Economia Catalana ha de contemplar diversos escenaris en funció de diferents factors. Aquests escenaris alternatius han de tenir en compte la multimodalitat i el transport marítim de curta distància (short sigui shipping) o la incidència del Corredor Mediterrani, entre altres.

Com a síntesi, “s’elaborarà un DAFO en el qual es posi de manifest la posició estratègica de Catalunya com a ròtula del comerç i de les rutes del transport internacional”, segons s’explica en les prescripcions tècniques de la licitació. El document final d’aquesta planificació també haurà de realitzar una estimació de les inversions associades, plantejar models de col·laboració i finançament recomanats i una metodologia de seguiment de l’estratègia mitjançant indicadors que permetin avaluar la seva implantació. Totes aquestes peticions tenen cinc objectius bàsics: disposar d’un mapa de sòl logístic de tota Catalunya, identificar models de col·laboració públic-privada, conèixer la demanda d’innovació, pautar accions específiques per a l’Administració Pública, potenciar la sostenibilitat i afavorir la col·laboració amb regions veïnes.