22 de abril de 2021 | Actualizado 16:50
D’esquerra a dreta: Jens Meier (Port d Hamburg), Mercè Conesa (Port de Barcelona) i Gene Seroka (Port de Los Angeles) | Port de Barcelona

El port de Barcelona preveu la celebració d’una segona edició de l’Smart Ports

“Estem convençuts que la primera edició ha estat un complet èxit i per això estem segurs que hi haurà una segona”, ha assegurat Mercè Conesa

El port de Barcelona ha presentat aquesta setmana amb els ports d’Anvers, Hamburg, Los Angeles, Montreal i Rotterdam els seus més avançats projectes de transformació digital i sostenibilitat en l’esdeveniment Smart Ports de Barcelona. “Estem convençuts que la primera edició ha estat un complet èxit i per això estem segurs que hi haurà una segona”, ha assegurat la presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Mercè Conesa. Aquest ha tingut lloc del 19 al 21 de novembre en el marc de l’Smart City World Congress. “És el primer cop que els ports presenten grans projectes d’innovació en un congrés focalitzat en les ciutats, fet que demostra la seva creixent interacció”, ha assegurat Conesa. “La transició digital, així com la digitalització i la innovació, són reptes que hem d’afrontar junts”.

“Els ports presenten per primer cop projectes d’innovació en un congrés de ciutats”
Mercè Conesa Presidenta del port de Barcelona

En aquest sentit, el director executiu del port de Hamburg, Jens Meier, ha assenyalat que “l’esdeveniment és una plataforma excel·lent per fer networking i compartir coneixements”, i que la ciutat és un element clau a considerar per a cada projecte que es porta a terme en el port alemany, també localitzat al cor d’una ciutat. “Per això, el congrés ens permetrà aprendre de les solucions innovadores de ports i ciutats que afronten reptes similars”.

“Esperem ser pioners en pavimentar el camí per a la innovació, a la vegada que invertim en les àrees en les quals el mercat no ha vist encara un desenvolupament”, ha manifestat el director i gestor d’Innovació del port d’Anvers, Piet Opstaele. “En aquests temps agitats, la nostra missió és actuar com a palanca per als stakeholders que veuen oportunitats per a la innovació”.

“Volem actuar com a palanca per als que veuen oportunitats en la innovació”
Piet Opstaele Director i gestor d’Innovació del port d’Anvers

Així mateix, el director general del port de Los Angeles, Gene Seroka, ha comentat que la conferència “ha evidenciat que la transformació digital ens està portant a un entorn ric en dades que pot beneficiar cada enllaç en la cadena de subministrament marítima”. Pel que fa a això, ha afegit que el big data ajudarà a “millorar la confiança, la predictibilitat i l’eficiència del comerç marítim”.

“És important unir-nos com a indústria per demostrar que els ports contribueixen de manera positiva al manteniment d’una balança sostenible amb les seves respectives ciutats dels voltants, en aprofitar les solucions digitals”, ha opinat el director d’Intel·ligència Empresarial i Innovació del port de Montreal, Daniel Olivier. Per la seva banda, la directora de Marketing i Nous Negocis del port de Rotterdam, Thea de Vries, ha comentat que “abastem la transició energètica, la digitalització i la innovació i les veiem com una oportunitat per créixer de manera sostenible”.