15 de mayo de 2021 | Actualizado 8:20
El president de la Generalitat, Quim Torra, amb el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, al comité tècnic d'emergències | Ports de la Generalitat

Catalunya comença a recobrar la normalitat després del pas de Glòria

Els efectes del temporal, que s'ha deixat notar en tota la costa catalana i en la xarxa viària i ferroviària, encara no s'han avaluat íntegrament

La borrasca Glòria ha disminuït la seva virulència durant les últimes hores a Catalunya, el territori més afectat de la Península pel temporal. Després d’un dimarts marcat per les pluges i els forts vents, el trànsit marítim, ferroviari i aeri torna a recobrar progressivament la normalitat. Tot i això, encara hi ha zones afectades per la borrasca.

El port de Barcelona, que en els últims dos dies ha sofert ratxes de vent de 100 a 130 km/h, està recuperant la seva activitat. Les operacions marítimes s’estan reprenent i es preveu que durant la nit d’avui ja s’hagi recobrat totalment el funcionament. Pel que respecta a l’activitat terrestre, les terminals de contenidors APM Terminals Barcelona i BEST han recuperat les seves operacions a partir de les 14h. Al litoral tarragoní es viu una situació similar. Des de primera hora del matí els operaris del port de Tarragona estan treballant per a avaluar els danys i reprendre l’activitat. El temporal ha afectat, especialment, al dic de Llevant.

Un tripulant del mercant ‘Manisa Star’ continua desaparegut després de caure a l’aigua en el port de Palamós

Amb relació a les instal·lacions de Ports de la Generalitat, l’última hora indica que s’han vist perjudicades diverses infraestructures. Han sofert desperfectes el dic d’abric del port de Blanes i també altres instal·lacions portuàries com les de Palamós, L’Escala, Sant Feliu de Guíxols, L’Ametlla de Mar, L’Ampolla, Cambrils, els Casis d’Alcanar i la zona del Maresme i El Garraf també han sofert els efectes de les inclemències meteorològiques. En alguns d’aquests ports, s’han enfonsat vaixells d’esbarjo. A tots aquests factors, s’uneix la desaparició d’un tripulant del vaixell mercant ‘Manisa Star’ després de caure ahir a la nit a l’aigua en el port de Palamós. Pràcticament, s’han vist afectades totes les instal·lacions portuàries de Catalunya per la borrasca, encara que la zona del Delta de l’Ebre ha concentrat els majors danys fins al moment.

Respecte al sistema ferroviari, la circulació entre Badalona i Maçanet Massanes de la R1 i el tram Sant Celoni-Maçanet Massanes de la R2 Nord s’ha suspès. També el servei entre La Garriga-Puigcerdà segueix sense estar operatiu per culpa de despreniments de terra i caigudes d’arbres i només es pot circular de Barcelona fins a La Garriga.

A l’espera de l’evolució de les pròximes hores, l’Aeroport de Barcelona-El Prat no registra cap anomalia en el seu funcionament. Des que s’iniciés aquesta borrasca, s’han realitzat activitats preventives perquè els vols poguessin operar. Des d’Aena es nega que s’hagin produït cancel·lacions a causa de la borrasca. No obstant això, algunes fonts apunten que en el transcurs del dia d’ahir, 21 de gener, alguns vols van ser desviats a altres aeròdroms.