16 de octubre de 2021 | Actualizado 6:29

L’aliança de la Zona Franca de Barcelona fabrica un respirador amb material additiu

La iniciativa permetrà produir amb tecnologies de fabricació additiva entre 50 i 100 respiradors de campanya de manera diària durant la setmana vinent
Equip professional responsable del disseny del respirador fabricat amb impressió 3D | Consorci de la Zona Franca de Barcelona

El desenvolupament del primer respirador de campanya industrializable preparat per a donar suport als hospitals i UCIs està preparat per a començar a produir-se en massa. L’aliança entre el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), HP, Leitat (Tecnio) al costat del CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell preveu que el dispositiu, gràcies a la seva virtut de ser industrialment escalable, “es pot arribar a una capacitat de producció d’entre 50 i 100 unitats diàries la setmana vinent”. Alfil Logistics, Correos i grup Cares col·laboraran de manera gratuïta amb la logística i la distribució dels equips fabricats perquè arribin a les seves destinacions en el menor temps possible.

Alfil Logistics, Correos i grup Cares realitzaran la logística i la distribució de manera gratuïta

“Es tracta d’un respirador de campanya, en el qual s’ha simplificat al màxim el seu disseny i components amb la finalitat de poder desenvolupar un dispositiu mèdic robust, d’utilitat i de menor complexitat facilitant la seva producció i assemblatge”, han explicat des del Consorci de la Zona Franca de Barcelona. El disseny ha estat realitzat per l’enginyer sènior de Leitat, Magí Galindo, i validat mèdicament per l’expert en ventilació mecànica i director d’Innovació de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, Lluís Blanch.

Airbus i Navantia s’han unit a l’aliança de la Zona Franca de Barcelona, HP i Leitat per a la impressió 3D

El Consorci ha manifestat que “la seva producció s’inicia immediatament, ajustant els requeriments que puguin quedar pendents segons l’Agència Estatal del Medicament per a un model millorat en el qual ja s’està treballant”. Per a la fabricació es compta, addicionalment, amb les empreses Airbus i Navantia que s’han unit a l’aliança. A més, la iniciativa es recolzarà en “la capacitat de producció d’usuaris i comunitats de makers, amb l’objectiu d’aconseguir incrementar la capacitat de producció en pocs dies”.

És la primera iniciativa que neix de l’aliança entre la Zona Franca, HP i Leitat, empreses i institucions que van posar el passat dia 20 de març “a la disposició de les autoritats i centres sanitaris els seus professionals i coneixements tecnològics, per a donar resposta a les necessitats que puguin sorgir vinculades a la lluita contra la propagació del COVID-19 mitjançant tecnologies de fabricació additiva”. A més, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona ofereix les seves capacitats “a empreses i emprenedors perquè li facin arribar les seves idees i projectes d’impressió 3D, que puguin ajudar a frenar el contagi massiu del coronavirus i a protegir la salut de tots els ciutadans i especialment dels professionals de la salut”.