26 de noviembre de 2020 | Actualizado 20:36
BRANDED CONTENT

El Port de Barcelona posa al servei de la cadena logística eines per minimitzar els efectes del coronavirus

El Port de Barcelona posa al servei de la cadena logística eines per minimitzar els efectes del coronavirus

El Port de Barcelona, format per més de 500 empreses i 41.000 treballadors, és una infraestructura crítica imprescindible per garantir els serveis bàsics a la ciutadania. I més en aquests moments en què la pandèmia de coronavirus està assolant el món. La Comunitat Portuària de Barcelona treballa les 24 hores del dia, els 365 dies a l’any amb un objectiu compartit: crear prosperitat. “Però en aquests moments ens mou un repte més important encara: impulsar una resposta urgent i coordinada per generar noves oportunitats a la societat”, remarquen des del Port de Barcelona.
Com ho fem per assolir aquesta fita? Amb l’esforç de milers de professionals compromesos amb la seva feina. Però també amb unes eines imprescindibles disponibles gràcies a l’avançada digitalització de processos del Port de Barcelona, que dona així compliment a les necessitats de la cadena logística en aquest moment d’estat d’alarma.

Digitalització de processos

Molts dels serveis relacionats amb les cadenes logístiques que impliquen al Port de Barcelona estan digitalitzats en la seva pràctica totalitat. Portic n’és un bon exemple. La plataforma electrònica de la Comunitat Portuària barcelonina gestiona telemàticament més de 31 milions d’intercanvis documentals l’any. Cada dia, les terminals de contenidors del Port de Barcelona registren una mitjana d’entre 3.000 i 4.000 camions que realitzen operacions de càrrega i/o descàrrega de contenidors. Tot això no seria possible sense la digitalització.


Algunes de les últimes aplicacions que el Port ha desenvolupat són d’utilitat per a diferents col·lectius de la comunitat logística-portuària, a la vegada que donen informació compartida per tots ells.L’aplicació Temps d’Accés n’és un exemple. Aquesta aplicación ens permet conèixer el temps mitjà per accedir a les terminals de contenidors, saber el que triga un camió des del seu accés al Port fins a la seva entrada a la terminal de contenidors, les reserves, els moviments i la capacitat d’aquestes.El control i gestió dels serveis que requereixen els vaixells -pràctics, remolc, amarratge, subministrament de combustible, etc.-.Portlinks: eina per construir la cadena de transport òptima entre un origen i destí, passant pel port de Barcelona. Aquesta eina està basada en els serveis reals marítims i terrestres, especialment en tren, existents en el mercat. I fa estimacions sobre les emissions produïdes en aquest transport. “No hem trobat cap altre port que disposi d’un servei similar”, asseguren des del Port de Barcelona.CTA (Container Tracking Application): sistema de traçabilitat de contenidors desenvolupat pel Port de Barcelona que agrupa i tracta totes les dades generades en una operació marítima des de diferents fonts i les mostra de forma senzilla i visual. El Port de Barcelona proporciona així al carregador una eina per tenir el control sobre els seus contenidors amb la possibilitat de conèixer en qualsevol moment tota la informació relacionada.

La xarxa de sensors ambientals disposada al recinte portuari i que permet tenir un control sobre el vent i la humitat per a, per exemple, gestionar de forma òptima la descàrrega de granels; conèixer l’estat de la mar (onatge i corrents) per gestionar l’entrada de vaixells o aplicar models de distribució de partícules per als accidents industrials, entre d’altres.

Canals oberts amb
el Port de Barcelona

Però la digitalització no només permet agilitar tota l’operativa i garantir la seguretat i eficiència de la cadena de subministrament, sinó que en moments d’alarma com l’actual també dona seguretat a les persones que intervenen en aquesta cadena.
Gràcies a la digitalització, la major part de les empreses de la Comunitat Portuària han apostat pel teletreball en aquells casos en què no es requereix la presència física del treballador per a realitzar les tasques habituals. I quan és imprescindible aquesta presència, haver fet possible el que anomenem “el port sense papers” disminueix el risc de contagi al reduir la interacció necessària entre les persones.

Mesures econòmiques per
pal·liar els efectes del Covid-19

El Port de Barcelona és el principal hub logístic del sud d’Europa i de la Mediterrània i mou cada any mercaderies per valor de més de 86.000 milions d’euros. El Port i la seva Comunitat Logística-Portuària estan integrats per més de 500 empreses i 41.000 treballadors (1,1% dels llocs de treball de tot Catalunya) i per ell passa el 82% del comerç marítim de Catalunya i el 22% de l’Estat.
El Port és una eina per a la internacionalització de les empreses que les fa més competitives en tant que facilita les operacions d’importació i exportació. Ajudar al sector econòmic és, per tant, un dels objectius prioritaris facilitant les activitats comercials i logístiques de forma sostenible. “Però no podem treballar en el present sense tenir en compte els efectes sobre el futur”, expliquen des del Port de Barcelona. Utilitzar la digitalització per ser un port intel·ligent, un port smart, i avançar cap a la transició ecològica són les dues claus per encarar els reptes de futur. També en escenaris difícils de preveure com l’actual pandèmia per coronavirus.