20 de abril de 2021 | Actualizado 19:15

El port de Tarragona finalitza la primera fase de la construcció del moll de Balears

Les obres compten amb una inversió superior als 27 milions d’euros i la seva finalització està prevista per a mitjans del proper any
Els dos gànguils que participaran en la segona fase de les obres | Autoritat Portuària de Tarragona

 L’Autoritat Portuària de Tarragona ha finalitzat la primera fase de la construcció del moll de Balears. Les obres d’aquesta infraestructura compten amb un pressuposto de més de 27 milions d’euros i es van iniciar oficialment el passat 17 d’abril. El port català ha destacat que el termini d’execució de les mateixes és de 14 mesos, fet que situa la finalització dels treballs a mitjans de l’any 2021. Aquest nou moll canviarà de forma substancial l’espai del dic de Llevant destinat a l’atracament dels creuers, ja que tindrà una superfície de quatre hectàrees i 459 metres de llarg. La línia d’atracament total serà de 700 metres, ja que en 240 d’aquests 460 metres de longitud es podrà atracar en els dos costats, fet que permetrà doblar el nombre de creuers que podran atracar simultàniament i, també, acollir els vaixells més granes del món, ha ressaltat l’autoritat portuària.

El moll de Balears permetrà atracar als vaixells de creuer més grans del món

Aquesta primera fase de l’actuació ha permès comptar amb el fons marí condicionat de manera uniforme després del dragatge que s’ha fet durant el primer mes de l’obra. L’autoritat portuària ha indicat que, posteriorment, es col·locarà el material d’escullera des de les embarcacions gànguil. En aquest sentit, es preveu la col·locació d’un total de 1,2 milions de tones d’escullera en el fons marí del port procedents de la cantera de Vallarca. La major part de la pedra que s’utilitzarà en l’obra del moll de Balears arribarà per mar en dos gànguils de 1.500 tones de capacitat cadascun.

En aquesta primera fase de les obres, s’ha fet a més diverses tasques amb el muntatge d’una barrera a l’aigua, s’ha retirat part de l’escullera en el lloc on anirà el nou dic i també s’ha traslladat el dic flotant ‘Mar del Aneto’ al moll de Catalunya. L’autoritat portuària ha subratllat que la segona fase de les obres començarà en els propers dies i consistirà en la col·locació del mencionat material d’escullera des del mar des de les embarcacions gànguil que ja es troben en el port de Tarragona per començar la seva tasca.