18 de enero de 2021 | Actualizado 11:58
Consell rector del port de Barcelona, celebrat per primer cop de forma presencial i online | Autoritat Portuària de Barcelona

El tràfic ferroportuari de contenidors en Barcelona mostra la seva resiliència a la crisi

L’evolució del moviment ferroportuari de contenidors el maig s’ha mantingut en xifres similars a les de l’exercici anterior

El coronavirus ha deixat la seva petjada en la major part d’àmbits econòmics i, per tant, també s’ha reflectit en el moviment dels ports. Tot i aquest context, el tràfic ferroviari de contenidors en el port de Barcelona ha assolit el maig, el mes en el qual ha tocat fons en el moviment portuari, una quota del 14,8%. En l’acumulat fins al maig, la quota ferroportuària en contenidors s’ha situat en el 12,4%, per sobre del percentatge registrat en el mateix període de l’any anterior.

A més, segons ha constatat el grup de treball de Transport Terrestre del consell rector del port de Barcelona, els volums ferroviaris d’aquest segment s’han mantingut en nivells de maig del 2019. De fet, es van superar els 19.100 teus en el cinquè mes del 2020, només 600 menys que en mateix període de l’any anterior. “Estem lluny de l’objectiu, que és assolir les quotes del 20-30% dels ports del Nord d’Europa, però podem estar orgullosos d’aquest resultat en un context difícil”, ha reconegut el nou director del consell rector del port de Barcelona i també cap de Relacions Internacionals i Promoció, Manel Galán.

“Estem lluny del nostre objectiu ferroportuari, però podem estar orgullosos del resultat”
Manel Galán Cap de Relacions Internacionals i Promoció del port de Barcelona

A més d’aquesta qüestió, el directiu de l’autoritat portuària ha subratllat el projecte de formació i ocupació YEP-MED (Young Employment in Ports of the Meidterrean). Es tracta d’una iniciativa d’inclusió social en el mercat laboral logístic-portuari, els objectius dels quals i desenvolupament s’han tractat també en el consell rector. El projecte compta amb diversos socis de les dues riberes del Mediterrani, entre els quals destaquen l’Autoritat Portuària de Barcelona, l’Escola Europea Intermodal i la Fundació Valenciaport. Segons ha explicat Manel Galán, YEP-MEP tindrà una duració de 30 mesos i seran necessaris uns tres milions d’euros d’inversió, dels quals ja s’han aconseguit 2,6 milions.

La trobada del consell rector també ha permès a la presidenta del port, Mercè Conesa, i al director, José Albert Carbonell, repassar amb la comunitat portuària les diferents mesures i reduccions de taxes impulsades des de l’autoritat portuària per afrontar els efectes econòmics del coronavirus. Pel que fa a això, s’ha recordat que l’organisme va ser el primer del sistema portuari estatal en aplicar mesures en aquest àmbit i també el que més recursos ha dedicat en reduir l’impacte sobre la comunitat portuària.

JOAN COLLDECARRERA CEDEIX LA DIRECCIÓ DEL CONSELL RECTOR

El director del Port Vell, Joan Colldecarrera, deixa la direcció del consell rector del port de Barcelona, responsabilitat que ha exercit des de la creació del mateix fa 22 anys. El fins a dia d’avui coordinador del consell rector i cap de Relacions Internacionals i Promoció del port de Barcelona, Manel Galán, el relleva en la direcció del consell rector. Colldecarrera ha elogiat la tasca de tots els que han participat en el transcurs d’aquest anys en un òrgan que, segons ha explicat, ha permès que “l’evolució de la comunitat portuària hagi estat un èxit”. En aquest sentit, ha recordat la tasca de l’expresident Joaquim Tosas, recentment mort, per l’impuls durant el seu mandat a la comunitat portuària. El director del Port Vell centrarà ara tots els seus esforços en l’aprovació del nou pla estratègic del Port Vell, que es preveu aprovar la pròxima setmana, per iniciar la seva implementació a partir del proper mes de setembre.