19 de agosto de 2022 | Actualizado 22:25

Els nous accessos al port de Barcelona canvien de fase amb la signatura del protocol

Els màxims responsables de les administracions implicades subscriuran demà el document per desbloquejar una infraestructura clau
Accés ferroviari a una de les terminals del port de Barcelona | JEZ Sistemas Ferroviarios

La signatura del protocol dels nous accessos al port de Barcelona es portarà a terme demà, 7 d’octubre. Es tracta d’unes infraestructures pendents de desenvolupar i reclamades des de fa anys per l’autoritat portuària, que han patit diversos endarreriments i modificacions. En aquest sentit, el protocol preveu “la posada en marxa, en el curt termini, dels instruments jurídics, pressupostaris i administratius necessaris per a la planificació i desenvolupament d’aquestes infraestructures tan necessàries per al creixement i competitivitat del port”, tal i com ha assenyalat l’autoritat portuària.

Per la seva part, la presidenta del port de Barcelona, Mercè Conesa, ha manifestat que aquesta signatura suposarà “el desbloqueig d’un dels grans temes pendents en relació a la infraestructura portuària” i possibilitarà una infraestructura ferroviària “més àgil”. L’acte comptarà amb la participació dels màxims responsables de les institucions que signen el protocol. Entre elles, hi assistirà el ministre de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana, José Luis Ábalos; el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet; la presidenta del port de Barelona, Mercè Conesa; el president de Puertos del Estado, Francisco de Toledo; la presidenta d’Adif, Isabel Pardo; i el president de FGC, Ricard Font.

L’acte comptarà amb la participació dels màxims responsables de les institucions que signaran el protocol

“Podrem optimitzar molt més el tràfic ferroviari i disposar d’una cadena logística molt més àmplia”, ha afegit Conesa. Cal recordar que la solució original dels accessos es va formular en un estudi informatiu elaborat el 2007, que va ser posteriorment revisat i modificat el 2012. No obstant això, les dificultats tècniques d’implantació i les limitacions d’explotació associades a la via única de triple ample van acabar per desaconsellar aquest segon plantejament. Allò va comportar la necessitat d’actualitzar els estudis tècnics disponibles des de tres eixos: un plantejament urbanístic, els estudis necessaris per disposar d’un calendari concret i un acord sobre la gestió de les terminals.

D’aquesta forma, el protocol preveu “la realització de diversos estudis i un projecte bàsic, a partir dels quals es formalitzaran els convenis referents a la titularitat, finançament, tràmits, redacció de projectes, execució d’obres i posterior gestió de les infraestructures resultants”, segons va explicar la Generalitat de Catalunya el darrer mes de juny, quan va donar llum verda al protocol. El document també recull el desenvolupament de la planificació i gestió de les terminals ferroviàries que formen el nus logístic de l’àrea de Barcelona.