28 de septiembre de 2022 | Actualizado 19:45

Barcelona treballa per recuperar els creuers el 2021

L’autoritat portuària i l’ajuntament de la ciutat s’han reunit amb els dirigents de les principals navilieres de creuers
Autoritat Portuària de Barcelona

La presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Mercè Conesa, ha manifestat en acabar una reunió amb la indústria creuerística i l’ajuntament de la ciutat “la voluntat de reiniciar l’activitat a partir del 2021”, després de l’aturada obligada per la pandèmia. En aquest sentit, Conesa ha assegurat que es reprendran els creuers “treballant conjuntament amb les autoritats sanitàries per garantir unes terminals COVID free i uns protocols segurs per als viatgers i per als ciutadans de les localitats visitades”.

“Treballem amb les autoritats sanitàries per garantir unes terminals COVID free”
Mercè Conesa Presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona

La màxima responsable del port català, que és el primer d’Europa i el quart del món en creueristes, ha explicat que aquesta activitat “genera a la ciutat i rodalies al voltant de 9.000 llocs de treball” i que “anualment la facturació del sector és de 1.083 milions d’euros, aportant a l’economia catalana 562 milions”. Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, que ha representat el consistori en la reunió amb els dirigents de les principals navilieres de creuers que operen en la ciutat, ha manifestat que “la indústria dels creuers és rellevant per al turisme de Barcelona i volem seguir sent port base de sortida i arribada dels creuers”. A més, ha continuat, “és un sector que permet enfortir la nostra connectivitat internacional a l’àmbit aeroportuari, creant una sinèrgia important entre les dues infraestructures de la ciutat: port i aeroport”.

Aquestes declaracions ajuden a rebaixar la tensió dels darrers temps entre l’ajuntament i l’autoritat portuària sobre aquesta qüestió, que s’ha superat també gràcies a la negociació impulsada per les parts. De fet, Collboni ha recordat l’acord assolit “per endreçar l’activitat creuerística, limitant les terminals a set i concentrant-les en el moll Adossat, i per reduir les emissions dels vaixells i l’impacte mediambiental a llarg termini, en un pla que s’està desenvolupant per fases fins al 2023”. Aquest compromís contempla també la millora de la mobilitat entre el recinte portuari i la ciutat i la creació d’espais ciutadans.

“Volem seguir sent port base de sortida i arribada dels creuers”
Jaume Collboni Primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona

La reunió amb la indústria creuerística del port i l’ajuntament, que ha tingut lloc de manera presencial a l’Ajuntament de Barcelona i virtualment, ha comptat amb la participació del regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé; i el director general del port, José Alberto Carbonell. Per part de les navilieres, hi ha participat el director general de CLIA Europe (Cruise Line International Associations), Ukko Metsola; el director de CLIA España, Alfredo Serrano; representants de navilieres membres del comitè executiu de CLIA; el director general de Costa Group i Carnival Asia, Costa Crociere, Michael Tamm; el director de Costa Cruceros a Espanya, Luigi Stefanelli; el director executiu de MSC Cruises, Pierfrancesco Vago; i el director de MSC Cruceros España, Fernando Pacheco.