21 de marzo de 2023 | Actualizado 12:54

Cimalsa i el port de Barcelona busquen gestor per a la terminal intermodal de Vilamalla

El port de Tarragona està executant inversions per a extreure el màxim de rendiment a l'arribada del Corredor Mediterrani en 2023
Jornada sobre transport ferroviari de mercaderies organitzada per la BNEW a l'Antiga Fàbrica Damm de Barcelona | BNEW

El secretari de Territori i Mobilitat de Catalunya, Isidre Gavín, ha confirmat la imminent licitació de la gestió de la terminal intermodal de Vilamalla (Girona) durant la seva intervenció en la tercera jornada del BNEW 2021. La instal·lació, connectada avui dia en ample ibèric i amb negociacions obertes amb Adif per a incorporar l’ample internacional, és propietat de l’empresa pública Cimalsa i de l’Autoritat Portuària de Barcelona. El president de Cimalsa, Enric Ticó, ha concretat també que en els pròxims dos mesos s’obrirà el concurs per a la gestió d’aquesta instal·lació ferroviària.

“Portem tres anys, juntament amb el port, intentant comercialitzar aquesta terminal gairebé sense ofertes”, ha reconegut Enric Ticó en la sessió ferroviària del BNEW. No obstant això, “al juny vam rebre una allau de respostes per part de grans empreses internacionals”, producte del creixent interès per buscar alternatives de transport més sostenible, ha explicat el president de Cimalsa. Ja s’estan ultimant els detalls tècnics per a convocar el concurs, previst per abans que finalitzi l’any. Vilamalla se situa en un lloc estratègic per la seva proximitat amb França, la qual cosa “ajudarà a regionalitzar certes parts de la indústria”, ha vaticinat Enric Ticó.

“S’està produint una major sensibilitat pública i privada sobre el tren de mercaderies”
Isidre Gavín Secretari de Territori i Mobilitat de Catalunya

Isidre Gavín ha lamentat que, si bé en els darrers anys s’ha realitzat una inversió important en alta velocitat per a passatgers, el sector públic no ha apostat pel ferrocarril de mercaderies. “Ara tots es comencen a adonar que això no és eficient, comença a haver-hi un canvi de sensibilitat per part de la iniciativa pública i privada”, ha constatat el secretari de Territori i Mobilitat de Catalunya.

Per la seva part, els representants dels dos ports d’interès general de Catalunya han manifestat durant la sessió que estan treballant per a prioritzar la logística multimodal. El president del port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha recordat que estan executant “tres línies d’actuació molt potents”, dotades de 75 milions d’euros d’inversió: la renovació de la terminal intermodal de la Boella (25 milions d’euros), la construcció de la terminal intermodal de Guadalajara-Marchamalo (15 milions d’euros) i la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL), les obres de les quals es van iniciar el mes passat amb una inversió de 35 milions d’euros. Aquestes tres iniciatives per a Tarragona s’emmarquen en el pla estratègic Horitzó 2023, any en què es preveu que estiguin operatives coincidint amb l’arribada del Corredor Mediterrani.

“Tenim en marxa inversions de 75 milions d’euros per a treure partit a la multimodalitat”
Josep Maria Cruset President de l'Autoritat Portuària de Tarragona

Per la seva part, el cap d’Estratègia del port de Barcelona, Jordi Torrent, ha volgut traslladar un missatge d’optimisme a l’audiència, perquè si bé la quota de transport ferroviari és molt baixa, la ferroportuària és més elevada en tot l’Estat. En aquest sentit, ha destacat l’“èxit” de Barcelona, que s’ha aproximat enguany a les 10.000 circulacions de trens. “Mai abans s’havia aconseguit aquesta xifra”, ha celebrat, atribuint-la a “una conjunció d’actors que hi han contribuït: empreses ferrroviàries, operadors logístics, armadors i terminals interiors i portuàries”.

No obstant això, Torrent ha advertit que encara queda un llarg camí per recórrer, perquè la majoria del trànsit ferroportuari de contenidors es dóna en la llarga distància, mentre que la curta distància continua sent un camp dominat per la carretera. “Aquesta és una de les grans prioritats per als propers anys”, ha anunciat, juntament amb la consecució d’un major trànsit de granels sòlids per ferrocarril i, finalment, l’augment dels trànsits ferroviaris internacionals.

El TRANSPORT MULTIMODAL I LES AUTOPISTES FERROVIÀRIES
Les autopistes ferroviàries són “un dels grans factors que revolucionaran la logística en els pròxims anys”, ha assenyalat el director del Centre d’Estudis del Transport Terminus, Joan Carles Salmerón durant la jornada de la BNEW. Salmerón és l’autor de la publicació ‘Transport multimodal i autopista ferroviària’, editat per Terminus amb la col·laboració de Cimalsa, que es presentarà el proper 3 de novembre. L’arribada de les autopistes ferroviàries, que ja s’està implementant en diversos països d’Europa, comporta l’aprofitament del ferrocarril per a transportar semiremolcs. En aquest moment, “la Península Ibèrica s’està quedant enrere”, ha lamentat Salmerón, que advoca per un impuls de les rutes ferroviàries cap a Europa des dels ports de Barcelona i Tarragona.