27 de marzo de 2023 | Actualizado 5:42

Les obres del contradic sud de Tarragona començaran durant el primer semestre del 2024

El port de Tarragona potencia la cura mediambiental i promou l'ús social del contradic en connectar-lo amb equipaments urbans
El conseller de Territori, Juli Fernàndez, saluda a l'alcalde de Vila-seca, Pere Segura, davant el president del port de Tarragona, Saül Garreta | Territori

La construcció del contradic sud del port de Tarragona avança com estava previst i l’inici de les seves obres començarà al primer semestre del 2024. L’Ajuntament de Vila-seca i l’Autoritat Portuària de Tarragona han signat el contracte general, un acord que preveu, entre d’altres mesures, la integració del contradic d’1,6 km al paisatge natural, l’ús obert de la ciutadania, el desenvolupament de l’Àrea d’Activitats Logístiques (ZAL), el museu de la vil·la romana de Cal ·lípolis i la creació d’un centre d’interpretació. Tot el projecte tindrà una inversió de 150 milions d’euros.

El contradic és una construcció perpendicular a la costa que oferirà un espai obert als vianants. La infraestructura pretén ser una construcció que respecti els diferents hàbitats naturals de l’entorn litoral i marí, i incorporarà usos socials connectant-se a l’espai protegit de la Xarxa Natura 2000 dels Prats d’Albinyana.

“El nostre model de desenvolupament està estretament lligat a la sostenibilitat econòmica”
Saül Garreta President de l'Autoritat Portuària de Tarragona

A més dels avantatges per a la fauna, el contradic també permetrà millorar l’operativa dels atracaments del pantalà existent, alhora que facilitarà tancar completament el port en cas de vessaments, ja que reduirà la bocana fins a 450 metres d’amplada. El treball conjunt realitzat per l’Autoritat Portuària de Tarragona i l’Ajuntament de Vila-seca ha tingut el suport tècnic del Instituto de Hidráulica Ambiental de la Universidad de Cantabria i l’empresa Landlab, que han tingut en compte els efectes del canvi climàtic sobre aquesta zona de la costa fins a l’any 2100

A l’acte de signatura hi han participat, a més de l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura; el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta; el conseller de Territori, Juli Fernàndez; i el president de Ports de l’Estat, Álvaro Rodríguez Dapena, entre d’altres. Garreta ha remarcat l’equilibri assolit entre les necessitats de desenvolupament del port, les necessitats de Vila-seca i la Pineda i la integració de les activitats logístiques i portuàries amb l’entorn i el paisatge. El president del port de Tarragona també ha afirmat que “el model de desenvolupament està estretament lligat a la sostenibilitat econòmica”.