24 de junio de 2024 | Actualizado 13:41
Mercè Conesa i Isaías Táboas durant la visita | Port de Barcelona

El 13% dels contenidors del port de Barcelona surten per ferrocarril

"El ferrocarril és clau en la nostra estratègia", ha reconegut la presidenta del port, Mercè Conesa, després de la visita del president de Renfe, Isaías Táboas

El port de Barcelona ha multiplicat per sis la seva quota ferroviària de contenidors, que ha passat del 2% en el 2006 a més del 13% en 2018, i la seva quota ferroviària de vehicles supera actualment el 36%. Aquesta evolució es justifica, entre d’altres, per les inversions en estructures ferroviàries: “Des de 2011, el port de Barcelona ha invertit més de 50 milions d’euros en la xarxa ferroviària interna, amb terminals ferroviàries de càrrega i descàrrega que donen servei a les principals terminals marítimes del recinte portuari”, ha explicat la presidenta del port, Mercè Conesa.

Aquestes dades s’han fet públiques després de la vista del president de Renfe, Isaías Táboas, a la infraestructura portuària catalana. Conesa ha aprofitat l’ocasió per a traslladar a Táboas la importància de la connectivitat ferroviària per al port: “El ferrocarril és clau en la nostra estratègia, ja que ens permet reduir costos de la cadena logística, fidelitzar als clients i ajudar-los a seguir els seus compromisos mediambientals, reduint la petjada de carboni en el transport de mercaderies”.

La millora de l’operativa i gestió portuàries també ha tingut un rol clau en els resultats, segons informen des del port. En els últims anys, s’ha establert una ordenança ferroviària i s’ha creat un Centre de Gestió de Trànsit Ferroportuari, que compta tant amb personal del port com d’Adif. A més, des de fa vint anys, el port impulsa estratègies de terminals intermodals i corredors ferroviaris, tant en la Península Ibèrica com al Sud de França.

Actualment, l’autoritat portuària disposa de més de 60 serveis setmanals amb diferents destinacions com Zaragoza, Madrid o Lyon. La creixent oferta de serveis de Renfe Mercaderies i altres operadors logístics ferroviaris han possibilitat ampliar la connectivitat del port amb la seva zona d’influència, asseguren des del port. Quant a vehicles, Barcelona disposa de serveis ferroviaris per a l’exportació amb fàbriques de producció en la Península Ibèrica i serveis internacionals amb França i Alemanya.