
El 13% dels contenidors del port de Barcelona surten per ferrocarril
El port de Barcelona ha multiplicat per sis la seva quota ferroviària de contenidors, que ha passat del 2% en el 2006 a més del 13% en 2018, i la seva quota ferroviària de vehicles supera actualment el 36%. Aquesta evolució es justifica, entre d’altres, per les inversions en estructures ferroviàries: “Des de 2011, el port de Barcelona ha invertit més de 50 milions d’euros en la xarxa ferroviària interna, amb terminals ferroviàries de càrrega i descàrrega que donen servei a les principals terminals marítimes del recinte portuari”, ha explicat la presidenta del port, Mercè Conesa.
Aquestes dades s’han fet públiques després de la vista del president de Renfe, Isaías Táboas, a la infraestructura portuària catalana. Conesa ha aprofitat l’ocasió per a traslladar a Táboas la importància de la connectivitat ferroviària per al port: “El ferrocarril és clau en la nostra estratègia, ja que ens permet reduir costos de la cadena logística, fidelitzar als clients i ajudar-los a seguir els seus compromisos mediambientals, reduint la petjada de carboni en el transport de mercaderies”.
La millora de l’operativa i gestió portuàries també ha tingut un rol clau en els resultats, segons informen des del port. En els últims anys, s’ha establert una ordenança ferroviària i s’ha creat un Centre de Gestió de Trànsit Ferroportuari, que compta tant amb personal del port com d’Adif. A més, des de fa vint anys, el port impulsa estratègies de terminals intermodals i corredors ferroviaris, tant en la Península Ibèrica com al Sud de França.
Actualment, l’autoritat portuària disposa de més de 60 serveis setmanals amb diferents destinacions com Zaragoza, Madrid o Lyon. La creixent oferta de serveis de Renfe Mercaderies i altres operadors logístics ferroviaris han possibilitat ampliar la connectivitat del port amb la seva zona d’influència, asseguren des del port. Quant a vehicles, Barcelona disposa de serveis ferroviaris per a l’exportació amb fàbriques de producció en la Península Ibèrica i serveis internacionals amb França i Alemanya.