20 de mayo de 2024 | Actualizado 6:09

Les rutes intercontinentals directes afavoriran la càrrega aèria de Barcelona el 2019

Les previsions apunten a la incorporació de nous enllaços directes amb Àsia i Amèrica Llatina i a l’augment de freqüències en algunes de les ja existents
Terminal 1 de l'Aeroport de Barcelona | Aena

L’Aeroport de Barcelona-El Prat segueix acumulant bons resultats. El desenvolupament positiu del sector industrial i les seves noves destinacions intercontinentals directes l’han assegurat aquests últims anys un creixement molt per sobre de la mitjana mundial. Tot i que la demanda global de càrrega aèria ha tancat 2018 amb una certa desacceleració, de cara al 2019 es preveu que la tendència general de l’aeroport sigui a l’alça.

Un any més, Barcelona ha tancat la temporada posicionant-se entre els 20 aeroports amb major volum de càrrega a Europa. L’office manager d’Ibercóndor a l’aeroport, David Fazón, no dubta que el 2019 mantindrà els resultats: “És més, existeix la possibilitat que l’aeroport de Barcelona escali fins i tot alguna posició”, ha assegurat.

Per la seva banda, el director general de la consultora de transport aeri GPA, Jaume Adrover, considera que l’increment de la càrrega el 2018 és atribuïble a factors com el creixement econòmic general de l’Estat i específic de la indústria, tant a les exportacions com a les importacions. A més, ha remarcat que “l’auge del comerç electrònic” ha influït bastant en els resultats i comporta canvis a la producció industrial, que provoquen que la rapidesa d’entrega cobri especial importància.

TRANSPORT AERI DE MERCADERIES A BARCELONA 2012-2018

EL PAPER DE LES RUTES INTERCONTINENTALS DIRECTES

Els dos experts coincideixen a l’hora d’assenyalar la creació de noves rutes intercontinentals directes com un altre dels factors clau que explica els bons resultats de l’aeroport. De fet, el 2017 va ser l’any de major creixement des del 2010, coincidint amb l’establiment de 16 rutes intercontinentals noves, especialment cap al mercat asiàtic i nord-americà. Segons dades del Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries de Barcelona (CDRA), fins al 2017 són 45 les connexions intercontinentals directes.

A més, a partir del 2019 es preveu que continuï augmentant el nombre de noves rutes. “Les companyies aèries estan apostant per Barcelona i s’estan creant enllaços on les aerolínies bandera no operen des d’aeroports que no siguin el seu hub operacional”, ha explicat Fazón. “Per aquest motiu, Barcelona és una gran oportunitat per a la creació de noves rutes operades per aerolínies de nova creació, fet que facilita els enviaments en vols directes des de Barcelona amb una freqüència de tres o més sortides setmanals, equips d’última generació i a preus de mercat realment interessants”.

CÀRREGA AÈRIA DE BARCELONA PER AEROLÍNIES 2012-2018

L’office manager d’Ibercóndor preveu que l’aeroport segueixi creixent cap a Àsia i Amèrica Llatina amb noves freqüències i destinacions. A més, segons el CDRA, s’està treballant prioritàriament per establir enllaços de llarg recorregut amb destins estratègics com ara Tokio, Mèxic, Santiago de Chile, Delhi, Dallas/Houston i Manil·la.

NOVES DESTINACIONS INTERCONTINENTALS DE BARCELONA 2016-2017

EXPORTACIONS DES DE L’AEROPORT DE BARCELONA

Les previsions per a les exportacions de l’aeroport aquest 2019 són a l’alça, “ja que la seva àrea d’influència compta amb un teixit empresarial modern i competitiu”, ha assenyalat Fazón. Per la seva banda, Adrover ha afirmat que “el sector de més valor i més estratègic per a l’aeroport és el farmacèutic i el de la química fina, tot i que avui en dia en tones totals el més important és el tèxtil, que confiem que continuï creixent”. També destaquen altres sectors com el dels aliments i les begudes de la categoria gourmet.

“Àsia és el gran mercat a seguir conquistant”, ha explicat Fazón. “Amb l’augment del nivell adquisitiu del gegant asiàtic, aquests països ja no només s’han tornat una gran potència en exportar els seus productes, sinó que a més cada cop importen més productes de l’exterior”. Adrover també coincideix en aquest punt: “Àsia i els Estats Units seguiran sent els dos grans motors de la càrrega aèria internacional de Barcelona”.