7 de diciembre de 2023 | Actualizado 10:44

FGC treballa per a enllaçar en velocitat alta les quatre capitals catalanes i Occitània

El president d'FGC, Ricard Font, ha reconegut que la seva idea és treballar de la mà amb d'altres operadors ferroviaris en l'horitzó de 2020
Ricard Font | E. M.

El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, ha presentat el projecte per a connectar les quatre capitals catalanes (Lleida, Tarragona, Barcelona i Girona) amb la regió francesa d’Occitània en velocitat alta. Ricard Font ha aprofundit en els detalls d’aquesta iniciativa durant la seva participació en un acte organitzat per Ferrmed a Girona sobre la millora del transport ferroviari entre Montpellier i Barcelona. Per a desenvolupar aquests serveis regionals, el president d’FGC ha reconegut que la seva idea és operar-los de forma compartida amb altres operadors.

Durant la seva exposició, Ricard Font ha constatat que “les empreses monopolístiques estatals no han articulat una oferta atractiva de serveis transfronterers regionals i de mitja distància” després de la posada en marxa de l’enllaç ferroviari d’altes prestacions entre Espanya i França. Per això, la Generalitat “ha mostrat el seu interès en l’estudi i possible desenvolupament de serveis regionals d’altes prestacions”, especialment a partir de 2020, any en què es liberalitza el mercat ferroviari de passatgers.

La connexió de les quatre capitals catalanes entre si i amb Occitània es duria a terme amb “un temps de viatge molt competitiu respecte al vehicle privat”. El president d’FGC també ha insistit que no són necessàries grans inversions, perquè s’utilitzarien les infraestructures existents actualment i que estan infrautilitzades en molts casos. “No es durien a terme en alta velocitat, perquè no existeix en la part francesa i la proximitat entre parades fa innecessari el cost d’aquest tipus de trens”. A més, Ricard Font ha destacat el “gran potencial associat a la connectivitat de les grans infraestructures aeroportuàries de la zona: Barcelona, Girona i Reus”.

L’escenari plantejat per FGC contempla un servei enllaçant Toulouse i Montpellier des de Barcelona i Lleida amb sis trens diaris a cadascuna de les destinacions. La forquilla de preus fluctuaria entre els vuit cèntims i els 25 cèntims el quilòmetre en funció de la flexibilitat i la classe de bitllet. En el cas de la ruta entre Barcelona i Montpellier/Toulouse, oscil·laria entre els 30 i els 90 euros. El model tarifari preveu també una política de preus bonificats per als viatgers freqüents.

PÈRDUES DE QUATRE MILIONS D’EUROS EL PRIMER ANY
Les previsions apunten al fet que el primer any d’operacions s’aconseguiria un volum de quatre milions de passatgers i una distància mitjana recorreguda de 111 quilòmetres per passatger. El compte de resultats del primer exercici totalitzaria unes pèrdues de quatre milions d’euros. Ricard Font ha relativitzat aquestes pèrdues inicials si es comparen amb les que es registren any a any en altres serveis de transport públic. Les previsions de l’operador ferroviari apunten al fet que en un termini mínim de sis anys es podria aconseguir el punt d’equilibri econòmic.

Aquestes xifres econòmiques podrien variar considerablement, com ha advertit el president d’FGC. Per exemple, “es podria rebaixar el cànon si es considerés un servei públic d’interès general” o es podrien sol·licitar ajudes o subvencions a la Unió Europea, dos escenaris que no s’han tingut en compte a l’hora de traçar el compte de resultats per al primer any d’operacions.