14 de abril de 2024 | Actualizado 7:28
Mercè Conesa, Adolfo Utor i el capità del 'Hypatia de Alejandría' | Baleària

El primer ferri de GNL al Mediterrani connectarà Barcelona i Palma de Mallorca

La naviliera Baleària s'ha imposat l'objectiu d'aconseguir que la meitat de la seva flota sigui propulsada per Gas Natural Liquat en un termini de tres anys

El ‘Hypatia de Alejandría’ de la naviliera Baleària, el primer ferri propulsat per Gas Natural Liquat (GNL) enllaçarà Barcelona i Palma de Mallorca. L’embarcació va amarrar diumenge passat a la nit al port de Barcelona, procedent de Venècia, on se situen les drassanes en els quals ha estat construït, Cantiere Navale Visentini. El president de Baleària, Adolfo Utor, i la presidenta del port de Barcelona, Mercè Conesa, han commemorat la primera escala del vaixell.

“El ‘Hypatia de Alejandría’ marca una important fita tant en la història de Baleària com de la navegació al Mediterrani, a l’ésser el primer ferri de passatgers propulsat per gas natural que solca aquestes aigües, i al qual seguirà en uns mesos el seu bessó ‘Marie Curie’”, ha destacat Adolfo Utor. La naviliera ha invertit 200 milions d’euros en la construcció d’aquests dos bucs, propulsats per motors duals de GNL i fuel (amb una potència de 20.600 KW).

Quant a característiques tècniques, la nova embarcació té 186,5 metres d’eslora i capacitat per a 880 persones, 2.194 metres lineals de càrrega i 166 vehicles. El nom del vaixell ret homenatge a la mestra i científica ‘Hypatia de Alejandría’, “que va brindar incomparables avanços en els àmbits de les matemàtiques i la física”, recorden des de Baleària. En total són sis els vaixells de la naviliera que han estat batejats amb noms de dones pioneres en els seus àmbits, d’acord amb una de les metes establertes pels Objectius de Desenvolupament Sostenible: la igualtat i l’apoderament de la dona.

APOSTA PEL GNL
A més del ‘Hypatia de Alejandría’ i el seu bessó ‘Marie Curie’, Baleària té en construcció en les drassanes Armon de Gijón l”Eleanor Roosevelt’, el primer fast ferri del món per a passatgers i càrrega propulsat per motors duals que consumeixen gas natural. A més, ja ha començat el projecte de remotorització de sis dels seus vaixells perquè puguin navegar propulsats per aquest combustible, que es durà a terme durant dos anys i que ha rebut una subvenció de la UE, recorden des de la naviliera. L’objectiu de la companyia marítima és comptar com a mínim amb la meitat de la seva flota de ferries navegant amb GNL en els pròxims tres anys i aconseguir el 100% en un termini de deu anys.