26 de mayo de 2024 | Actualizado 10:47
Joan Pere Gómez (gerent de Ports de la Generalitat), Damià Calvet (conseller de Territori i Sostenibilitat), Isidre Gavín (secretari d'Infraestructures i Mobilitat) i Pere Padrosa (director de Transports i Mobilitat), d'esquerra a dreta | E.M.

Ports de la Generalitat superarà els 30 milions d’euros d’inversió fins a 2022

Damià Calvet avança que la Llei de Ports de Catalunya, que aglutinarà la gestió en Ports de la Generalitat, s'aprovarà en el termini d'un any

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, ha situat per sobre dels 30 milions d’euros la inversió pública en Ports de la Generalitat fins a 2022, la qual cosa suposa mantenir el ritme inversor dels últims anys. En la presentació del Pla d’Inversions 2019-2022, Damià Calvet ha avançat que la inversió del sector privat rondarà en aquest període els 76 milions d’euros en els ports gestionats per la Generalitat, segons les previsions del seu departament. Per tant, es preveu una inversió públic-privada superior als 100 milions d’euros fins a 2022.

“Les inversions privades d’aquesta planificació estan confirmades”, però lògicament poden variar, ha advertit el conseller de Territori i Sostenibilitat. Referent a això, ha subratllat l’impacte elevat de les inversions públiques en la generació d’inversions privades i també en l’ocupació. “Estem especialment orgullosos de posar les condicions adequades per a l’arribada d’inversions privades”, ha manifestat Damià Calvet, que ha recordat el recent anunci del desembarcament de Pendennis en el port de Vilanova.

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha destacat l’aposta per adaptar les instal·lacions gestionades per Ports de la Generalitat als efectes del canvi climàtic. De fet, les inversions es concentren, a més d’en aquest punt, en la pròpia funcionalitat dels ports i a millorar les relacions dels ports amb els municipis que els acullen. Respecte a la mitigació del canvi climàtic, l’organisme portuari català contempla un pla d’electrificació dels ports, l’optimització de les xarxes de subministrament i potenciar l’ús de vehicles elèctrics, entre altres.

Els 45 ports gestionats per la Generalitat creen un impacte directe de 573,7 milions d’euros i 5.833 llocs de treball. Si a aquestes xifres se’ls afegeix l’impacte indirecte i induït, sumen 1.164 milions d’euros i més de 10.000 ocupacions. Al voltant de les infraestructures portuàries gestionades per Ports de la Generalitat es genera un volum de negoci de 3,2 milions d’euros, segons ha explicat el conseller basant-se en un estudi realitzat per la Universitat de Barcelona. Quant als ingressos de Ports de la Generalitat, una entitat que s’autofinança, Damià Calvet ha situat la seva facturació al voltant dels 15 milions d’euros anuals i ha afegit que no té cap endeutament.

LLEI DE PORTS I TRANSFERÈNCIES
El conseller de Territori ha aprofitat la compareixença davant els mitjans de comunicació per a recordar que de les 45 infraestructures portuàries catalanes que no són d’interès general, una part les gestiona Ports de la Generalitat (26) i una altra depenen de la direcció general de Transports i Mobilitat (19). L’objectiu de la futura Llei de Ports de Catalunya, actualment en tramitació i l’aprovació de la qual s’espera en un període de 12 mesos, és unificar la seva gestió sota Ports de la Generalitat. Per a això, ha reconegut Damià Calvet, és clau que aquestes 19 instal·lacions deixin de ser adscrites a la Generalitat per a convertir-se en enclavaments transferits. Actualment, l’Executiu català s’ocupa de gestionar aquests ports, però els cànons els cobra l’Estat. En aquest sentit, el conseller català ha reivindicat la necessitat de conèixer a quant ascendeixen els ingressos d’aquestes instal·lacions i també la seva transferència a la Generalitat. “Si no es transfereixen, la unificació de gestió a través de Ports de la Generalitat la farem igualment, encara que amb major dificultat”, ha reconegut Damià Calvet.