28 de mayo de 2024 | Actualizado 18:49
Autoritats durant l’acte de presentació de la nova autopista ferroviària | Delegació del Govern a Catalunya

VIIA posa en marxa la primera autopista ferroviària amb origen a Espanya

La nova connexió té una freqüència de cinc cops per setmana, sis a partir de l’abril, però es preveu augmentar-la en un període de cinc o sis anys

El operador ferroviari VIIA (SNCF) ha inaugurat la primera autopista ferroviària amb origen a Espanya, que connecta la terminal barcelonesa de Can Tunis amb Bettembourg, a Luxembourg. El president de VIIA, Thierry Le Guilloux, ha afirmat que “la lluita contra el canvi climàtic no ha d’estar renyida amb la qualitat i la competitivitat” i ha anunciat que l’objectiu de VIIA a Espanya no acaba amb aquest primer tren: “Dintre de cinc o sis anys, volem haver posat en marxa vuit dotacions diàries entre el Nord d’Europa i Catalunya, que s’afegiran a les sis que ja existeixen”.

“Dintre de cinc o sis anys, volem haver posat en marxa vuit dotacions diàries entre el Nord d’Europa”
Thierry Le Guilloux President de VIIA

Aquesta connexió permet un nou tràfic internacional de semiremolcs entre les dues destinacions i és pionera a l’Estat, en ser el primer cop que els remolcs P400 es carregen a trens amb origen a la Península Ibèrica. El secretari general d’Infraestructures del ministeri de foment, José Javier Izquierdo, ha destacat el repte que suposa que aquesta infraestructura sigui gestionada per quatre administracions: “És un esforç de molta complexitat entre el Govern d’Espanya i el de França, però que apunta al que ha de ser el futur”.

“És un esforç de molta complexitat entre el Govern d’Espanya i el de França, però que apunta al que ha de ser el futur”
José Javier Izquierdo Secretari general d’Infraestructures del ministeri de foment

Per la seva banda, el secretari d’Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, Xavier Flores, ha qualificat de “tremend plaer” el fet de poder inaugurar aquest nou servei després de tots els debats i xerrades que s’han mantingut pel que fa al Corredor Mediterrani darrerament. El servei té una freqüència en una primera fase de cinc trens setmanals d’anada i tornada, i està operat per VIIA – Lorry Rail. Renfe Mercancías aporta la tracció fins a Perpinyà amb locomotores 252, d’ample UIC, i a partir d’allà la companyia francesa SNCF fa la tracció. Aquest abril, a més, està previst que s’incorpori una nova freqüència al servei de sis trens d’anada i i tornada setmanals.

“Estem acostumats a trobar-nos a xerrades sobre el Corredor Mediterrani. Avui és un tremend plaer veure’ns inauguranat un nou servei”
Xavier Flores Secretari d’Infraestructures de la Generalitat de Catalunya

Entre d’altres, l’empresa de transport internacional multimodal Primavia, del grup Primafrio, ha fet la càrrega de diversos tràilers a bord del primer viatge amb destinació a Luxemburg, que ha sortit des de les instal·lacions de Can Tunis.

“Calien infraestructures que fossin capaces d’atende’s al que venia. Això no és més que un embrió del que ha d’arribar”, ha afirmat el president del Grupo Alonso, Jorge Alonso. Cada tren té capacitat per transportar fins a 1.500 tones en vagons per a contenidors. El servei permet economitzar al voltant d’una tona de CO2 per semiremolc i per viatge, el que suposa un estalvi anual de 223.070 tones de diòxid de carbó. S’estima que uns 22.090 camions seran transferits de la carretera al tren.

“Això no és més que un embrió del que ha d’arribar”
Jorge Alonso President del Grupo Alonso

El projecte és per a Renfe Mercancías un pas més a la seva estratègia d’internacionalització. Les autopistes ferroviàries permeten transportar camions en tren prenent com a unitat el semiremolc, que és recollit a la terminal d’arribada per un nou cap tractor. D’aquesta manera, les llargues distàncies són cobertes en tren i els últims kilòmetres per carretera.

El director general de Renfe Mercancías, Abelardo Carrillo, ha destacat la seva aposta per la internacionalització i ha assenyalat que en un any han passat de tenir “tan sols deu” trens d’ample internacional travessant la frontera de El Pertús a vint. “Esperem acabar l’any amb 34 trens setmanals”, ha afirmat. A més, ha remarcat que “els mitjans de transport no han de ser sempre competitius”, sinó que poden ser cooperatius.

“Els mitjans de transport no han de ser sempre competitius, poden ser cooperatius”
Abelardo Carrillo Director general de Renfe Mercancías

VIIA es va crear el 2012 a la branca SNCF Logistics i ofereix solucions per al transport de mercaderies per via ferroviària. SNCF Logistics és la primera empresa de transport i logística francesa, i la quarta d’Europa. Aquesta nova línia Barcelona-Bettembourg segueix a l’obertura de la de Calais-Torí Orbassano el novembre de 2018. La xarxa es completa amb les línies Calais-Le Boulou, inaugurada el 2016, Aiton-Orbassano i Bettembourg-Le Boulou.

Aquesta nova connexió se sumarà a les quatre que VIIA ja disponia a Europa: