16 de junio de 2024 | Actualizado 5:03

El port de Barcelona inverteix deu milions d’euros per adaptar-se al 5G

L'autoritat portuària preveu que la nova xarxa de telecomunicacions, que és prioritària en la seva estratègia de smart port, ja estigui operativa en 2023

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha anunciat que invertirà deu milions d’euros en el desplegament d’una nova xarxa de telecomunicacions, per tal de preparar-se per al 5G. “Aquesta actuació permetrà desenvolupar una potent oferta de serveis de suport a la logística i reforçarà el rol de la instal·lació com a smart port”, ha declarat l’autoritat portuària. Es preveu que aquesta infraestructura ja estigui plenament operativa el 2023.

“La nova xarxa de telecomunicacions ens farà estar millor preparats per aprofitar aquestes solucions tecnològiques i tendències”, ha afirmat la presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Mercè Conesa. Segons el port, la nova infraestructura serà “de gran capacitat i fiabilitat” i també estarà preparada per a l’Internet of Things (IoT) i per a l’automatització de les eines de gestió.

La xarxa oferirà una cobertura total i la connexió a la fibra des de qualsevol punt a menys de 500 metres. A més, “permetrà la mobilitat i la ubiqüitat de serveis, ja que inclourà la banda ampla mòbil a diversos àmbits del recinte”, ha afirmat el port. La consultora NAE serà l’encarregada de dirigir l’oficina tècnica que desplegarà el pla en diverses fases.

CONSOLIDACIÓ DE BARCELONA COM A SMART PORT
En els darrers anys, el port ha treballat per convertir-se en un smart port de referència mitjançant diverses iniciatives, com la implantació de l’IoT, el big data, l’automatització i la intel·ligència artificial. En aquest sentit, la nova xarxa permetrà el desenvolupament d’accions vinculades a la gestió de la qualitat de l’aire i l’aigua, com ara el control ambiental en temps real, la gestió de l’energia i d’edificis intel·ligents.

Per altra banda, també millorarà la mobilitat en el port, amb la gestió optimitzada de zones d’aparcament, trànsit en vials, accessos al port i flux de vehicles. A més, “la nova xarxa de telecomunicacions també facilitarà la prestació d’informació d’interès general en dispositius de vídeo d’alta qualitat”, ha informat el port. A través d’aquesta funció, els usuaris podran accedir a informació corporativa, de servei i comercial.