15 de junio de 2024 | Actualizado 16:55

L’alcalde de Perafort proposa crear un ens per desenvolupar el Corredor del Mediterrani

La connexió entre Vandellòs i el Camp de Tarragona es demorarà fins al juliol a causa de les proves de seguretat en aquest tram
D'esquerra a dreta: Agustí Segarra, Laura Roigé, Eudald Roca i Joan Martí Pla | El Mercantil

“La meva proposta és crear un ens, que tingui data de finalització, per treballar a marxes forçades en el corredor del Mediterrani. Si no, no ens en sortirem”. Així de clar s’ha mostrat aquest matí l’alcalde del municipi de Perafort, Joan Martí Pla, després que s’hagi conegut que la connexió entre Vandellòs i el Camp de Tarragona es demorarà fins el mes de juliol per les proves de seguretat que s’estan duent a terme en aquest tram. Martí ha fet aquestes declaracions al cicle Bon dia Tarragona de la Cambra de Comerç de la ciutat, que avui portava per títol ‘El nou corredor ferroviari Vandellòs-Camp de Tarragona’.

Aquest nou ens hauria d’estar format per tots els alcaldes dels municipis afectats per aquest tram del corredor, però també per tècnics. Per a Joan Martí, és necessari treballar en temes de mobilitat i anar tots a una: “L’estació del Camp de Tarragona és la porta d’Europa perquè és aquí on arriben els trens, no a la Jonquera. Per això és important acabar d’una vegada aquest tram del corredor”.

L’alcalde de La Secuita, Eudald Roca, que també ha participat a la conferència de la Cambra de Comerç, s’ha sumat a la proposta del seu homòleg a Perafort. Roca ha dit que “el Camp de Tarragona és la segona àrea metropolitana de Catalunya i estem perdent pistonada. Tindrem dues estacions d’alta velocitat, la del Camp i la que s’inaugurarà a Cambrils al mes de juliol. Cap altra àrea té dues estacions i això s’ha d’aprofitar”. Eudald Roca ha afegit que no és només responsabilitat de Foment, sinó també de la Generalitat: “No ens podem queixar al ministeri si la Generalitat no fa la feina que ha de fer i avança en els projectes que tenim aturats”. Per altra banda, ha comentat que l’Ajuntament de La Secuita està treballant en la construcció d’un aparcament low cost, “tenint en compte com n’és de car el de l’estació del Camp”, però que tot està resultant “una cursa d’obstacles”.

El catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat Rovira i Virgili Agustí Segarra ha participat també en el Bon dia Tarragona i ha explicat que “Tarragona està molt per sota del potencial de mercat. Si som la segona àrea metropolitana de Catalunya, haurem de fer una aposta per integrar tots els serveis”. Per a Segarra, el retard en el Corredor del Mediterrani està minvant les possibilitats del territori. Per la seva banda, la presidenta de la Cambra, Laura Roigé, ha aprofitat la trobada d’avui per tornar a reclamar, per enèsima vegada, que s’enllesteixi el projecte.

RETARD EN EL TRAM VANDELLÒS-CAMP DE TARRAGONA
El tram del Corredor del Mediterrani entre Vandellòs i el Camp de Tarragona, de poc més de 40 km, no entrarà en funcionament fins al mes de juliol. La causa, les proves de seguretat que encara es perllongaran durant dos o tres mesos. Després, caldrà fer la formació als maquinistes.

Adif assegura que l’obra en aquest tram està finalitzada i que només falta la connexió de la nova plataforma amb la via actual en el punt que comença el nou traçat. Les proves de seguretat van començar l’últim trimestre de 2018 i, segons Adif, estan ara en la fase final. A partir d’aquí, l’Agencia Estatal de Seguridad Ferroviaria haurà d’homologar la línia i donar l’autorització per a que es pugui iniciar l’explotació. Fins ara, la línia no ha estat donada d’alta a la xarxa ni s’ha fet el reconeixement i formació dels maquinistes, qüestió que correspon a Renfe. El projecte de la variant de la costa va començar a parlar-se fa més de disset anys i ha de servir per acabar amb un dels colls d’ampolla ferroviaris d’Espanya.