14 de abril de 2024 | Actualizado 7:28
D'esquerra a dreta: Augstí Colom i Josep Tejedo | Mercabarna

Mercabarna negocia la compra de 20 hectàrees a la Zona Franca

“Estem treballant per adquirir aquests terrenys i expandir-nos”, ha anunciat Agustí Colom

El president de Mercabarna, Agustí Colom, ha afirmat que actualment està negociant amb el Consorci de la Zona Franca de Barcelona una possible adquisició d’un espai de 20 hectàrees, pensat per ser un espai per al desenvolupament d’equipament alimentari. “Estem treballant amb la Zona Franca per adquirir aquests terrenys i expandir-nos”, ha explicat Colom. El president ha fet aquestes declaracions durant la presentació dels resultats econòmics de Mercabarna aquest matí.

Aquest any, la ciutat alimentària ha assolit una xifra rècord de beneficis abans d’impostos de 10,4 milions d’euros, fet que suposa un increment del 49,3% respecte a l’any anterior. Segons Colom, una part d’aquest creixement “és de benefici extraordinari”, degut a l’increment d’ingressos i a la disminució de despeses que ha experimentat Mercabarna durant l’últim any: “La partida principal que ha fet créixer el benefici ha estat la venda de l’antiga nau d’autoservei majorista Makro, per valor de 4,7 milions d’euros, a una empresa càrnica que ja operava a Mercabarna”, ha declarat.

“La partida principal que ha fet créixer el benefici ha estat la venda de l’antiga nau de Makro”
Agustí Colom President de Mercabarna

Per altra banda, la seva xifra d’ingressos s’ha situat en 37,6 milions d’euros, el 9,5% més que el 2017, mentre que les despeses han estat un 1,9% inferiors, fins a arribar als 26,9 milions euros. “Els beneficis ens permeten mantenir la política d’inversions de Mercabarna”, ha afirmat Colom.

APOSTA PELS VEHICLES DE ZERO EMISIONS
El director general de Mercabarna, Josep Tejedo, ha reafirmat l’aposta de la societat gestora d’aliments pels vehicles de zero emissions: “Hem instal·lat i estem instal·lant punts de càrrega elèctrica a les nostres instal·lacions”, ha informat. Aquests punts poden ser utilitzats tant per operadors del recinte com per externs, oferint càrregues lentes i ràpides per abastir tot tipus de vehicles en les condicions de rapidesa que necessitin. “Tots els concursos que s’han fet els darrers anys de vehicles propis incorporen el vehicle elèctric com a condició”, ha recordat.

Entre d’altres, Mercabarna ha manifestat el seu compromís a l’hora de bonificar els vehicles elèctrics dels operadors. Tanmateix, ha destacat la dificultat que presenten els camions de més de 3.500 kilograms per esdevenir elèctrics, a causa de la manca de bateries que disposin de la suficient potència.

FUTURES INVERSIONS
Colom ha afirmat que aquest any s’invertiran en total 17 milions d’euros. Entre els diferents projectes previstos, es troba la construcció d’un mercat ecològic, el qual suposarà cinc milions d’euros d’inversió. Les obres van començar el passat mes de desembre i, segons ha informat el president de Mercabarna, finalitzaran previsiblement el primer trimestre del 2020. “Serà el primer mercat majorista que tindrà un biomarket dins seu”, ha manifestat. A més, la urbanització que envolta la parcel·la on s’ubicarà el mercat ecològic suposarà una inversió de 1,1 milions d’euros.

Mercabarna preveu el desenvolupament d’un projecte de formació amb tecnologies 5G

Per altra banda, Mercabarna ha anunciat la renovació de l’enlluernat públic de tot el recinte amb un sistema de sonorització que permetrà reduir els consums i les emissions en un 50%. Altres de les inversions previstes per a aquest any són la modernització de les infraestructures dels mercats centrals i l’escorxador; així com l’aposta per la digitalització dels processos i infraestructures del recinte. Per exemple, Mercabarna preveu el desenvolupament d’un projecte de formació amb tecnologia 5G, resultat de l’acord signat durant aquesta edició del Mobile World Congress amb la Mobile World Capital Barcelona. “Entre altres projectes, volem introduir elements de realitat augmentada”, ha anunciat Colom.

BALANÇ COMERCIAL
Mercabarna ha comercialitzat durant aquest 2018 1,1 milions de tones de fruites i hortalisses, el que suposa un 2,27% més que el 2017; 69.500 tones de peix, mantenint els resultats de l’any anterior; i 21.200 tones de carn, fet que representa un descens del 1,5%. “La disminució és conseqüència del descens en el consum de les carns de vedella i xai en favor de les d’au i porc (no hi ha a Mercabarna) que són més econòmiques”, ha informat Mercabarna. Finalment, la zona d’activitats complementàries ha registrat un total de 993.000 tones, un 6,76% més que l’any anterior. Actualment, Mercabarna es la quinta empresa més gran de Catalunya i la segona en producció, desprès de Seat.