20 de mayo de 2024 | Actualizado 19:16

La mediació de la Generalitat aconsegueix preacords amb Sintraport

“Podem cedir, si arribem a acords sobre la precarietat i l'estat general dels contenidors”, segons el president de Sintraport
Mobilització dels transportistes | Sintraport

La Generalitat de Catalunya, en el seu paper de mediador, ha fet una nova reunió amb els actors implicats de la cadena logística per debatre la situació dels transportistes del port de Barcelona. “Tot i que encara no hi ha res clar, s’estan activant tots els mecanismes ràpidament”, ha anunciat el president de Sintraport, Vicente Rodríguez. No obstant això, Rodríguez adverteix que “per molt bé que vagin” les negociacions no creu que “ni avui ni demà es desconvoqui la vaga” degut al poc temps material de reacció, ja que la Generalitat haurà de tornar a citar els diferents actors per avançar en els acords.

Concretament ahir, dia 12 de març, a les 19 hores el director general de Transports i Mobilitat del departament de Territori i Sostenibilitat, Pere Padrosa, va convocar a les tres associacions de transportistes del port de Barcelona que formen Sintraport; al director del port, José Alberto Carbonell, incloent-hi diferents representants; i a l’Institut Cerdà, en una reunió que es va allargar fins a les 22 hores de la nit.

Els preacords que es van assolir, segons ha explicat Rodríguez, estan relacionats amb la precarietat laboral. Concretament, el president de Sintraport ha anunciat que a la reunió van tractar el debat del cànon de combustible i que ara només queda que s’apliqui: “L’Institut Cerdà ha fet els deures en forma d’aplicació”, ha afirmat. Aquesta es pot instal·lar als dispositius mòbils i mesura la variació trimestral de combustible. Així, a nivell de facturació el transportista pot saber com augmenta el preu del gasoil i adaptar-lo de manera proporcional al client, tant si puja com si baixa.

S’ha arribat a un preacord sobre el cànon de combustible, mitjançant una aplicació desenvolupada per l’Institut Cerdà

Sobre el punt de les negociacions en el qual no es va arribar a cap acord durant aquests darrers mesos, referent a les sancions en cas d’incompliment d’allò acordat, Rodríguez ha declarat que “una vegada més els transportistes podem cedir, sempre que arribem a acords sobre la precarietat i l’estat general dels contenidors”. A més, ha afegit que el transportista “intenta buscar solucions i ser flexible”, però que “de moment” no ha vist aquesta actitud a les altres parts implicades.

Durant la setmana, Sintraport només s’ha reunit amb el port a través de la mediació de la Generalitat i Rodríguez considera que el fet que s’apropi el cap de setmana i no hi hagi lloc per a què els vaixells descarreguin està afegint una pressió extra. Pel que fa a les mobilitzacions, Sintraport continua afirmant que l’èxit és “absolut” i que el port està “pràcticament inoperatiu”. El president de l’associació preveu que la generalitat convoqui pròximament en una reunió a la logística portuària i, durant el dia d’avui, Sintraport planeja continuar les marxes lentes previstes fins a les 18 hores.