30 de noviembre de 2022 | Actualizado 17:46

El port de Barcelona disposarà d’alternatives als combustibles fòssils al 2020

L'autoritat portuària publicarà a finals d'any els resultats de l'estudi que lidera al World Ports Climate Action Program
Port de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona donarà a conèixer previsiblement a finals d’any els resultats de l’estudi que lidera a través del grup de treball Power-to-Ship del World Ports Climate Action Program (WPCAP). La investigació engloba una quarantena de ports de tot el món i té com a objectiu analitzar les alternatives existents per proporcionar energia neta als vaixells durant la seva estada a port. “Posteriorment s’avaluaran les diferents solucions, avantatges i barreres existents per a cada port, i es procedirà a fer recomanacions i propostes d’acció concretes a escala global durant el 2020”, ha assegurat l’autoritat portuària.

A més, es preveu que en un futur es facin proves pilot als ports membre de la iniciativa, que integren les autoritats portuàries de Los Angeles, Anvers, Hamburg, Rotterdam i Vancouver, a més de Barcelona. Així mateix, s’elaboraran recomanacions globals per a què els ports i molls implementin solucions de zero emissions amb la finalitat de lluitar contra el canvi climàtic.

Per altra banda, el port de Barcelona també participa en un altre grup de treball liderat pels ports de Rotterdam i Vancouver. A diferència del primer, aquest es focalitza en fomentar el desenvolupament de combustibles de zero o baix contingut en carboni com a alternativa als carburants fòssils convencionals dels vaixells. “Mentre s’estudien les possibilitats i viabilitat d’ús, com combustible a gran escala de productes com ara l’hidrogen i el metanol, s’està apostant per combustibles fòssils com el gas natural liquat (GNL)”, ha informat el port.

Concretament, el cap d’Estratègia del port, Jordi Torrent; i el cap de Medi Ambient, Jordi Vila, són els representants de la infraestructura en el grup de treball que encapçala el port, que també compta amb la col·laboració de l’Institut d’Investigació en Energia de Catalunya (IREC). Els sis ports participants de la iniciativa estaran presents el novembre en l’Smart Ports 2019, que tindrà lloc en el marc de l’Smart City Expo World Congress de Barcelona