9 de febrero de 2023 | Actualizado 18:44

L’estat d’alarma passa factura al tràfic d’automòbils en el port de Barcelona

El tancament de les fàbriques per l’estat d’alarma i “les dificultats que el sector ja arrossegava” ha provocat una caiguda del 45,8% del segment fins al maig
Port de Barcelona

El tràfic de mercaderies del port de Barcelona ha sumat 23,75 milions de tones fins al maig, el 17,2% menys interanual. “La crisi econòmica que vivim originada per la pandèmia té el seu reflex en els diferents tràfics que es mouen, amb el sector de l’automòbil protagonitzant els principals descensos”, ha detallat l’autoritat portuària. En aquest sentit, “el tancament de les fàbriques durant les setmanes més crítiques de l’estat d’alarma i les dificultats que ja arrosegava prèviament”, han justificat, segons el port, la caiguda del 45,8% en aquest segment. En els cinc primers mesos, s’han mogut 187.500 unitats.

Pel que fa al tràfic de contenidors, les terminals de Barcelona han registrat una caiguda del 20% fins al maig, amb 1,15 milions de teus canalitzats. “La baixada del tràfic, del -30,3%, és una de les principals causes”, ha constatat l’autoritat portuària. En comparació, els contenidors plens d’importació han baixat l’11,9% en el període i els d’importació, el 2,2%. En l’àmbit dels sòlids a granel, aquests s’han mantingut pràcticament en els mateixos volums de l’any anterior, amb 1,67 milions de tones mogudes i una disminució del -0,3%. No obstant això, els líquids han baixat el 18,1%, fins als 5,54 milions de tones, sobretot pel descens del 18,4% en hidrocarburs.

Els Estats Units i Indonèsia han estat els països més dinàmics en les exportacions amb el port de Barcelona

El port ha registrat una caiguda de les exportacions amb Algèria (-46,2%), Sudàfrica (-15,3%), Corea del Sud (-24,5%) i Mèxic (-12,1%). En l’altre costat de la balança, els països més dinàmics del període han estat la Xina (+59,6%), l’Índia (+28,1%), Brasil (+13,8%) i Turquia (+10,1%). Pel que fa a les importacions, segueixen en positiu els Estats Units (+12,5%), Indonèsia (+8,3%), metres que Turquia (-26%), Aràbia Saudita (-22,3%), Mèxic (-19,6%) i el Japó (-19,3%) han vist decrescut els volums. Finalment, tant els creuers com els ferries s’han vist àmpliament impactats per les restriccions d’entrada per l’estat d’alarma, amb una caiguda del 78,3% i del 58,4%, respectivament. D’aquesta forma, els primers han sumat 198.800 passatgers i els segons, 183.300 viatgers.