28 de octubre de 2020 | Actualizado 19:37

Barcelona llença una nova app per optimitzar les àrees de càrrega i descàrrega

L’eina permetrà als transportistes treballar amb una única aplicació mòbil en l’àrea metropolitana de Barcelona
App SPRO | AMB

Barcelona ha llençat l’app SPRO, una aplicació per unificar i millorar la gestió i l’estacionament de places destinades a la distribució urbana de mercaderies (DUM). Es tracta d’una eina a través de la qual els professionals poden concentrar la gestió de l’estacionament dels seus vehicles comercials en una única eina, segons han explicat des del consistori. “Avui hem presentat un instrument per donar resposta a una demanda històrica dels transportistes: tenir una única app per moure’s per diferents municipis metropolitans de Barcelona”, ha valorat el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antoni Poveda.

En un inici, SPRO es desplegarà a Barcelona, Badalona, Castelldefels, Esplugues de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern. No obstant això, es preveu que pròximament s’incorporin més municipis al servei, com El Prat de Llobregat i Santa Coloma de Gramanet. "Per a un professional de la distribució de mercaderies, que cada municipi tingui una app diferent era un problema important” ha afegit Poveda. Pel que fa a això, l’eina és gratuïta i disponible tant per a iOS com Android.

“Avui hem presentat un instrument per donar resposta a una demanda històrica dels transportistes”
Antoni Poveda Vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB

Per altra banda, Poveda ha aprofitat l’ocasió per recordar la gran demanda generada en aquest àmbit com a conseqüència del coronavirus, així com el seu impacte en la mobilitat i la qualitat de l’aire. “El repartiment s’ha incrementat més del 20% en aquest darrers mesos, i també ha augmentat el 60% les compres online a domicili”, ha explicat. “S’ha d'ordenar l’última milla i el repartiment s'ha de fer de forma molt més sostenible”. SPRO substituirà així l’antiga app areaDUM, que s’utilitzava per gestionar l’estacionament de càrrega i descàrrega de Barcelona ciutat. Actualment, la capital catalana compta amb unes 9.500 places d’aquestes característiques. Els altres sis municipis sumen, en total, altres 2.000 places de càrrega i descàrrega.

Per altra banda, els usuaris de l’aplicació disposaran de 30 minuts d’aparcament gratuït, 60 en cas d’utilitzar un vehicle de zero emissions. Així mateix, el primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha subratllat que això “té una relació directa amb l’eficiència econòmica, amb una distribució més eficient on s’inverteixi menys temps i, a la vegada, amb la reducció d’emissions”. D’aquesta forma, SPRO permet compatibilitzar el repartiment de mercaderies i la sostenibilitat mitjançant la gestió intel·ligent de l’espai públic, segons l’entitat municipal.