22 de junio de 2021 | Actualizado 17:06
Tasques d’amarrament al port de Barcelona | Portuaris BCN

Els amarradors de Barcelona presenten un preavís de vaga

Denuncien falta de personal, però Mooring justifica la necessitat de preservar la seguretat i salut dels treballadors per la pandèmia

Els sindicats d’amarradors portuaris de Barcelona han presentat un preavís de vaga indefinida en l’enclavament portuari català, segons Portuaris BCN, pertanyents a la federació local de CGT. Amb data d’inici el proper 19 de novembre, a les sis del matí, els treballadors han exigit que s’acompleixi el plec mínim de contractació establert, tant per al número de persones per torn com per al número mínim de treballadors per vaixell, segons el seu tonatge.

Son nou els treballadors per torn en l’actualitat, una plantilla que, segons Mooring, s’ha pactat amb el port

Es tracta d’una postura oposada a la que han expressat des d’una de les dues empreses afectades. “No entendem la problemàtica, s’ha intentat preservar la seguretat i la salut dels treballadors tal com marquen les normatives per minimitzar la concurrència de persones en les instal·lacions i evitar possibles contagis”, ha assenyalat el director financer de Mooring, Daniel Valero. En aquest sentit, ha justificat que “donat que el tràfic del port de Barcelona ha baixat prop del 35% en volum, s’ha dotat de menys personal des de l’inici del primer estat d’alarma”.

En l’actualitat, s’ha passat d’onze a nou amarradors per torn, una mesura aprovada des de l’autoritat portuària, tot i que en el pic de la pandèmia es va rebaixar aquesta xifra a set “donat que no havia tràfic i per evitar una major possibilitat de contagi”. Així mateix, Valero ha afegit que “quan vam passar de set a nou, perquè ens ho va requerir la autoritat portuària, els va semblar una barbaritat que poséssim dues persones més a cada torn”. Aquest publicació ha intentat sense èxit recollir el punt de vista de l’altra companyia afectada, Cemesa.

El port ha mantingut reunions amb les parts afectades, però es manté al marge del conflicte laboral

Per la seva part, des de l’autoritat portuària han declarat que “es tracta d’un conflicte laboral entre l’empresa i treballadors i, per tant, aquí el port no hi té res a dir”, tot i que ha confirmat reunions amb les parts afectades. Així mateix, segons ha informat Mooring, els convocants de la vaga es reuniran dijous amb les empreses d’amarrament. “És difícilment entendible que tinguis una reunió i, amb anterioritat a ella, ja s’hagin pres mesures per la part sindical”, ha valorat Valero. “Per la nostra part, mai hem tancat la porta a mantenir reunions”.