10 de mayo de 2021 | Actualizado 6:02

Tarragona mostra el seu potencial per esdevenir el hub petroquímic del Mediterrani

El recinte portuari català aspira a convertir-se en el principal node d'importació, exportació i magatzematge de la zona
Port de Tarragona

El president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha exposat en el marc del Med Hub Day 2020 les potencialitats del complex portuari català per a posicionar-se com hub petroquímic, no sols del Sud d’Europa, sinó de tot el Mediterrani. “Tant el port com les empreses estem mantenint els plans d’inversió i, per tant, el compromís ferm de convertir Tarragona un node d’importació, exportació i magatzematge per a per als productes petroquímics”, ha destacat. En l’actualitat, l’entitat canalitza 25 milions de tones de productes químics l’any i compta amb 1.200 hectàrees al servei de la indústria química.

En aquest sentit, Cruset també ha destacat la importància de “detectar finestres d’oportunitat en les crisis” i “obrir-se a nous models de negoci”, com per exemple l’hidrogen verd. Segons un recent estudi elaborat per l’autoritat portuària, els ports de l’Oest del Mediterrani registren un “consum significatiu” de granels líquids, dels quals el 45% és petroli cru i només el 4% productes químics. Referent a això, el coordinador comercial del port de Tarragona, Jordi Anglès, ha plantejat que aquest podria ser un nínxol de creixement per a tràfics futurs.

“Hem de detectar finestres d’oportunitat en les crisis”
Josep Maria Cruset President de l'Autoritat Portuària de Tarragona

Cal destacar que els ports espanyols del mediterrani i el de Marsella (França) són els que concentren en l’actualitat les majors capacitats per al magatzematge d’aquesta mena de productes, segons ha explicat l’autoritat portuària, i Tarragona i Algeciras són els que lideren el creixement. No obstant això, la directora Comercial del port català, Genoveva Climent, ha assenyalat la necessitat d’incrementar la intermodalitat en l’àmbit portuari: “Hem de millorar les nostres connexions ferroviàries”.

En aquest sentit, també ha destacat que “la transformació energètica que liderarem en els pròxims anys farà que nous països siguin productors i que hi hagi menys producció a Europa, per la qual cosa hem d’estar ben connectats per a poder gestionar els volums amb vaixell, tren i camió”. Referent a això, el director Comercial del port d’Algeciras, Javier López, que també ha participat en la jornada, ha afegit dos reptes més a afrontar, “respondre a les demandes dels clients en termes d’infraestructures i poder donar serveis als megavaixells”.