24 de enero de 2021 | Actualizado 10:25

Catalunya llança un programa d’incentius per a la reconversió de l’automoció

Empresa i Coneixement destinarà 13 milions d'euros a projectes d'un sector en plena reconversió i impactat pel Covid-19
Generalitat de Catalunya

La Generalitat de Catalunya, a través de la conselleria d’Empresa i Coneixement, ha posat en marxa un programa d’incentius per valor de 13 milions d’euros per al sector de l’automoció. La iniciativa contempla subvencions directes a més de 200 empreses vinculades amb aquesta indústria, amb l’objectiu que duguin a terme inversions d’alt impacte i desenvolupin plans de transformació tecnològica i de negoci. D’aquesta manera, les ajudes busquen reduir l’impacte del Covid-19 en el tercer sector amb més pes de la indústria catalana.

En concret, el nou programa contempla una línia per a subvencionar la inversions empresarials d’alt impacte. Aquests projectes s’hauran d’executar fins a desembre de 2022 i la seva intensitat serà del 10% de la despesa subvencionable, amb un màxim d’un milió d’euros per projecte. D’altra banda, es podran utilitzar en diferents fins, com mantenir o incrementar la capacitat productiva i l’ocupació; implementar millores en el procés productiu; atreure noves activitats d’empresa; o adequar les instal·lacions en projectes de reindustrialització de plantes productives.

143.000 llocs de treball

L’automoció genera 143.000 llocs de treball directes i indirectes a Catalunya i aporta més del 10% del PIB

Així mateix, la segona línia d’ajudes subvencionarà la realització de processos de reflexió estratègica i el desenvolupament de plans de transformació tecnològica i de negoci. En aquest cas, la quantia de la subvenció serà, com a màxim, de 15.000 euros per empresa, amb l’objectiu de realitzar despeses d’assessorament extern que explorin noves oportunitats de negoci en la indústria de la mobilitat i desenvolupin el pla de negoci per a materialitzar-lo. Des de la Generalitat han recordat que sector de l’automoció genera 143.000 llocs de treball directes i indirectes i factura 23.800 milions d’euros, més del 10% del PIB. Quant als llocs de treball, al juliol l’automoció comptava amb 33.070 persones afectades per un ERTO, el 84,1% de la seva afiliació a la seguretat social.

En relació a això, més enllà de la crisi de la Covid-19, des de l’Executiu català han reconegut que aquest sector es troba en immers en un procés de canvi i que ha d’afrontar desafiaments com el vehicle connectat amb el seu entorn, el vehicle autònom, la electromovilidad i la reducció d’emissions, entre molts altres. “Per això, fa falta una actuació immediata de suport als agents que conformen la cadena de subministrament de l’automoció a Catalunya, per a ajudar a afrontar les restriccions provocades per la pandèmia i als reptes derivats a l’al·luvió de noves tecnologies”, ha conclòs.