28 de enero de 2021 | Actualizado 18:01

Transpais inicia operacions amb megatruck en el port de Tarragona

El nou servei permetrà la reducció de les emissions del port català i el preu per tona transportada
Port de Tarragona

Un megacamió de l’empresa Transpais ha començat a operar en les instal·lacions del port de Tarragona. El vehicle compta amb capacitat per moure 70 tones i una longitud de 32 metres. El nou servei “és una aposta per la sostenibilitat, ja que es tracta d’un complement al transport ferroviari i suposarà un reducció del número de viatges”, ha detallat l’Autoritat Portuària de Tarragona. D’aquesta forma, permet un menor consum i redueix les emissions en comparació als camions convencionals al concentrar la càrrega la càrrega en menys vehicles.

Per altra banda, el complex portuari ha destacat que la incorporació de megatrucks suposa un estalvi dels costos econòmics, ja que es redueix el preu per tona transportada. “S’estima que els megacamions equivalen a dos camions convencionals, així com la seva longitud iguala a la d’una piscina semi olímpica i és superior a una pista de tennis professional”, ha afegit. No obstant això, la normativa sobre megacamions a nivell estatal encara no s’ha concretat. En aquests moments, la seva circulació està subjecta a una fase de probes, a falta dels acords per a la legislació definitiva”.

La normativa sobre camions a l’àmbit estatal encara no s’ha concretat

“On sí es poden veure des de fa temps és en països del nord d’Europa com Suècia, Finlàndia, Dinamarca, Països Baixos, algunes zones de Noruega i més recentment a Portugal”, ha detallat. Així mateix, el port ha assenyalat que una derivada de la seva introducció és la millora de la seguretat viària, ja que “suposa una reducció dels vehicles per carretera”. Les instal·lacions portuàries de Tarragona estan connectades amb l’autopista AP-7 i diferents autovies que l’uneixen al territori immediat i a la resta de Catalunya. Així mateix, en els darrers anys es desenvolupa la construcció de la nova A-27 entre Tarragona i Montblanc, amb 27,4 kilòmetres. “Aquesta nova infraestructura millorarà la connexió de l’àrea urbana de Tarragona amb Lleida i el centre de la Península Ibérica”, ha conclòs.