27 de octubre de 2021 | Actualizado 13:48

Les terminals portuàries de Barcelona augmenten inversions per descarbonitzar les operatives

L’autoritat portuària les ha bonificat amb uns 900.000 euros en el darrer exercici per avançar en la seva transformació energètica
Vaixell de la naviliera Grimaldi, de zero emissions en port, amarrat a Barcelona | Autoritat Portuària de Barcelona

Les 14 terminals del port de Barcelona acollides al seu pla de bonificacions mediambientals han invertit el 2020 més de 1,7 milions d’euros en projectes per descarbonitzar la seva operativa. Amb aquesta finalitat, han apostat per la reducció d’emissions, generació d’energies renovables i l’inici de la seva transformació energètica. Com a resposta a aquestes iniciatives, l’Autoritat Portuària de Barcelona les ha bonificat amb uns 900.000 euros el 2019, any en el qual les inversions de les terminals van arribar als 16 milions d’euros.

“Promovem que les inversions ambientals que fan les terminals siguin per reduir les emissions d’efecte hivernacle amb mesures d’estalvi o millora de l’eficiència energètic, la generació d’energia renovable amb plaques fotovoltaiques o la promoció de l’electrificació de la mobilitat”, ha explicat la presidenta del port, Mercè Conesa. “Les empreses van de la nostra mà per aprofitar la capacitat de generació d’energies renovables i preparar-se per la transició energètica, un aspecte clau per aconseguir el repte de ser un port neutre en emissions el 2050”.

“Promovem que les inversions ambientals redueixin les emissions”
Mercè Conesa Presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona

Les bonificacions mediambientals representen entre el 15% i el 20% de la taxa d’activitat de cada terminal i segons el director de Medi Ambient del port, Jordi Vila, són “molt destacables” a nivell qualitatiu. “Es preveu que, de les 14 terminals, el 50% inverteixi en l’any 2021 en l’aprofitament de les seves cobertes per generar electricitat amb fotovoltaiques, facilitant així la generació d’energia renovable”, ha afegit.

A més d’aquesta iniciativa, el port també aplica bonificacions ambientals als armadors que promouen la millora dels vaixells en termes d’eficiència, per exemple, amb gas natural (GNL) i bateries elèctriques. En aquest cas, la quantia ha sumat de mitjana 2,3 milions d’euros. “La idea és atraure al nostre port els vaixells més nets i menys contaminants, contribuint així a millorar la qualitat de l’aire en l’entorn portuari”, ha apuntat Jordi Vila. El port català va ser el primer en aplicar bonificacions a vaixells per l’ús de gas natural liquat i, en l’actualitat, és l’únic de l’Estat en aplicar bonificacions a creuers per la reducció d’emissions d’òxids de nitrogen (NOx).