27 de octubre de 2021 | Actualizado 19:14

Exum portarà a l’exterior la seva app per a connectar distribuïdors d’alimentació i clients

La startup guanyadora del premi a la innovació en ecommerce del primer BNEW va néixer fa tres anys en l'entresolat d'un restaurant familiar
Equip de Exum | Exum

La startup guanyadora del premi a la millor innovació de ecommerce en el primer BNEW, Exum, aixecarà enguany una tercera ronda d’inversió per a afermar-se en el mercat espanyol i iniciar la seva expansió internacional. Es tracta d’una plataforma de gestió que posa en contacte a proveïdors i distribuïdors amb restaurants i particulars per a la venda d’aliments, begudes i subministraments. “No ens quedem només en el concepte de marketplace, perquè l’eina permet administrar cada client de manera individual i privada com qualsevol altre gestor de clients (Customer RelationshipManagement, CRM)”, ha explicat el seu cofundador i director general, Joan Sanmartí. Exum, que ha superat el centenar de comandes lliurades en els seus primers tres mesos de vida, compta actualment amb més de 30 proveïdors a Espanya i 500 usuaris entre particulars i establiments.

La companyia opera actualment en tot el territori espanyol mitjançant geolocalització, però mostra interès en països del sud d’Europa, Amèrica del Nord i Amèrica Llatina. “És una estratègia en fase de desenvolupament”, ha especificat el cofundador i director d’Operacions de Exum, Adrián Guerrero. El seu valor afegit és que permet vendre tant a restaurants com a particulars de manera controlada, com si d’un CMR es tractés, fet que facilita la comunicació diària i optimitza els processos de recollida de comandes. En aquest sentit, la seva fórmula d’estandardització de tarifes permet al proveïdor reduir errors en el procés de venda, encara que també possibilita la personalització de tarifes per a cada comprador o la comunicació d’ofertes.

“Anem més enllà d’un marketplace convencional amb la nostra proposta de gestor de clients”
Joan Sanmartí Cofundador i director general de Exum

Tot i que l’objectiu de la companyia era activar el B2C a partir del segon trimestre de 2021, la pandèmia els va obligar a pivotar i oferir una solució que inclogués al particular des del principi. “El tancament dels restaurants i la reducció de l’activitat en l’hostaleria és només la punta de l’iceberg”, ha explicat Guerrero. “Darrere hi ha una estructura de proveïdors i serveis que també s’han vist afectats, per la qual cosa hem adaptat Exum ràpidament al particular per a ajudar els proveïdors a esmorteir l’impacte de la reducció de vendes, combatre l’excés d’estoc i el desaprofitament d’aliments”.

En relació a això, Sanmartí ha reconegut que “no té res a veure la manera de comprar d’un restaurant amb la d’un particular, per la qual cosa vam haver de reajustar l’aplicació d’una manera ràpida per a donar suport als nostres proveïdors i distribuïdors”, ha reconegut Sanmartí. En aquest sentit, Exum inverteix recursos avui dia per a acompanyar al venedor Horeca en la seva transformació digital cap a la venda a usuaris particulars. Per exemple, en aquest trimestre llançarà pàgines web per a compradors, passarel·les de pagament o gestors de botiga en forma de web app. “A diferència d’uns altres marketplaces, assessorem i acompanyem als nostres partners en les seves necessitats tecnològiques, com a campanyes de màrqueting digital i assessorament de venda en línia”, ha detallat Guerrero.

“Assessorem i acompanyem als nostres partners en les seves necessitats tecnològiques”
Adrian Guerrero Cofundador i director d'Operacions de Exum

Exum també actua com una xarxa social, permetent una connexió bidireccional entre venedors i compradors. Això permet, per exemple, comunicar les incidències en el moment i evitar viatges innecessaris. Encara que es tracta d’una tecnologia “fàcilment escalable a altres sectors”, els seus fundadors encara no han explorat aquesta possibilitat per la limitació de recursos de la startup. Quant a sostenibilitat es refereix, “la nostra plataforma permet optimitzar els repartiments als proveïdors, i que ells triïn els dies de lliurament per zones, combinant així les comandes en un mateix repartiment”, ha recalcat el seu director d’Operacions.

En referència al recent guardó que la startup va rebre en el BNEW, Sanmartí ha recordat que “per a nosaltres va ser un honor rebre’l, quan comences a desenvolupar una idea per a solucionar un problema del teu dia a dia no t’imagines que pugui tenir un reconeixement tan gran”. Així mateix, ha remarcat que “és un reconeixement a tantes hores de treball no visibles i ajuda a donar veu a emprenedors amb grans idees que, lamentablement, a vegades no trobem els mitjans per a fer-les prosperar”.

EL NAIXEMENT DE EXUM A L’ALTELL D’UN RESTAURANT
La concepció de Exum va néixer a l’abril de 2018 a l’altell d’un restaurant familiar, on residien els dos fundadors. “Cadascun teníem el nostre treball, però va arribar un dia en què les pèrdues ens van fer despertar alarma i preguntar-nos per què es donaven en un restaurant amb el local ple”, han rememorat. En els dos anys posteriors, tots dos van analitzar els processos que es realitzaven de cuina cap a dintre i van identificar que un dels principals problemes era la gestió de comandes amb proveïdors i distribuïdors. “Es tracta d’un pont trencat en el qual l’única connexió digital era l’enviament de whatsapps escrits o notes de veu a qualsevol hora i sense cap control”, ha manifestat Guerrero. No sols això, “altres mètodes menys digitals eren les fotos de les comandes escrites a mà o visites comercials a hores indegudes”.

Aquesta situació va portar als emprenedors a desenvolupar una versió beta en forma d’app per a facilitar el procés, que els va permetre reduir els errors en el 90% i realitzar les comandes de forma estandaritzada. No obstant això, malgrat l’eina, van identificar que el pont amb els proveïdors i distribuïdors seguia trencat. “Malgrat el molt que els agradava el nostre projecte als restaurants, després de diversos intents de venda no aconseguim convèncer a cap client, per la qual cosa replantegem el nostre model i afegim al proveïdor en l’equació”, ha reconegut Sanmartí. “De res serveix que un restaurant demani sense preus actualitzats, sense saber les promocions del dia o sense poder trobar nous productes”.

La nova fórmula va atreure l’interès d’un inversor privat amb experiència en el sector, amb el qual els emprenedors van tancar una primera ronda d’inversió per valor de 200.000 euros a l’octubre de 2019. Aquesta quantia es va destinar al desenvolupament del producte, alhora que el projecte es va començar a popularitzar. A aquesta ronda se li afegiria una segona poc abans del llançament oficial de Exum, aquesta vegada de 300.000 euros, amb les quals la startup va inaugurar les seves oficines a Sant Vicenç de Montalt (Barcelona). Aquest va ser el punt de partida de Exum, que va començar a funcionar a l’octubre de 2020.