27 de junio de 2022 | Actualizado 12:26

Cimalsa crea big data per a l’anàlisi del sòl industrial i logístic a Catalunya

La compilació de dades permet identificar espais per a la seva regeneració, tant en termes infraestructurals com de la seva gestió
El president de Cimalsa, Enric Ticó; el secretari de Territori i Mobilitat de Catalunya, Isidre Gavín; i la directora corporativa de Cimalsa, Fina Jarque | E.M.

L’empresa pública catalana Cimalsa ha compilat fins a 100 variables dels sectors de sòl industrial i logístic a Catalunya. La iniciativa que lidera la companyia de la conselleria de Polítiques Digitals i Territori ha identificat i categoritzat més de 1.400 sectors de sòl per a aquestes activitats econòmiques, repartits per tot el territori, encara que amb major protagonisme en l’àrea metropolitana de Barcelona i l’entorn de Tarragona.

Totes les dades es podran consultar a la pàgina web de Cimalsa, que els actualitzarà de manera periòdica, amb l’objectiu de convertir-se en una eina per dissenyar polítiques, tant per part de les administracions com de les empreses. El president de Cimalsa, Enric Ticó, ha explicat durant el SIL 2022 que la metodologia utilitzada per a aquest projecte és exportable i aplicable a altres territoris, per la qual cosa ha obert la porta a la seva comercialització si existeix interès en aplicar-se a altres llocs.

L’empresa pública obre la porta a exportar la seva metodologia per aplicar-la a altres territoris

Producte d’aquesta compilació, s’han concretat una sèrie d’espais que haurien de regenerar-se per millorar el seu atractiu i captar l’interès del mercat. “Catalunya és demandant de sòl per a activitat econòmica”, ha constatat el secretari de Territori i Mobilitat de Catalunya, Isidre Gavín, en la trobada per presentar aquest projecte durant el SIL 2022. “Disposem d’una orografia molt limitant”, encara que “hem generat molt de sòl, però ja no és suficient, perquè no cobreix les necessitats de les empreses d’avui dia”.

Concretament, Isidre Gavín ha citat la dimensió de les parcel·les previstes o els serveis que s’ofereixen en aquests espais. Per això, ha defensat la necessitat de reciclar i regenerar sòls ja previstos per al desenvolupament d’activitat industrial i logística. En tot cas, el secretari de Territori i Mobilitat ha reconegut que el 70% dels sectors de sòl logístic-industrial a Catalunya són de qualitat, però existeixen oportunitats en el 30% restant per millorar la seva gestió, o bé les seves característiques tècniques o urbanístiques per a augmentar el seu atractiu.

També el president de Cimalsa ha insistit que “tenim un banc important de sòl” per cobrir les necessitats del mercat. Ara bé, en l’àmbit de la recuperació d’espais ja destinats a aquests usos, “no té sentit urbanitzar una àrea de regeneració si no hi ha un client”. D’altra banda, Enric Ticó ha assenyalat que en molts dels espais es troba a faltar “un sistema d’administració i gestió” i, per això, existeix “molt camp per recórrer en aquest sentit”. De fet, ha corroborat que “els millors sectors són aquells que són més ben gestionats”.