2 de julio de 2022 | Actualizado 14:25

Catalunya reitera la falta de voluntat política del Govern amb el Corredor Mediterrani

Europa demana relaxar les diferències entre les diferents administracions per centrar-se en els “problemes concrets i profunds”
El vicepresident de Catalunya, Jordi Puigneró, durant la celebració de la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani | Generalitat de Catalunya

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de Catalunya, Jordi Puigneró, ha denunciat aquest dimecres la “marginació conscient” del Corredor Mediterrani per part del Govern actual, encara que aquesta infraestructura acumula “25 anys de retards i incompliments” en matèria ferroviària. “Tots els arguments econòmics i mediambientals indiquen que el Corredor Mediterrani és imprescindible”, ha argumentat, per la qual cosa “no hi ha cap dubte que, si no s’accelera, tan sols pot obeir a criteris polítics”.

En aquest sentit, ha destacat que “des que va començar l’alta velocitat a Espanya, els diferents governs han invertit un total de 64.000 milions d’euros”, i s’ha preguntat: “Com és possible que, en tot aquest temps, la segona i tercera ciutat més importants de l’Estat (Barcelona i València) no tinguin cap estudi informatiu per ser connectades amb alta velocitat?”. Des de totes dues comunitats autònomes, segons ha expressat Puigneró, “sempre hem parlat del Corredor Mediterrani com una eina exclusivament econòmica i ambiental, i no política: l’hem defensat en termes d’eficiència i competitivitat”.

“Executar el 36% de la inversió a Catalunya i el 184% a Madrid dona un missatge molt clar”
Jordi Puigneró Vicepresident y conseller de Polítiques Digitals i Territori de Catalunya

El vicepresident s’ha referit concretament al dèficit d’inversió en infraestructures a Catalunya, que “enguany ha batut tots els rècords: executar solament el 36% de la inversió compromesa a Catalunya, i executar el 184% a Madrid, és donar un missatge molt clar a la ciutadania i a les empreses catalanes”. En aquest sentit, ha recordat el compromís de l’Estat d’invertir en infraestructures l’equivalent al PIB català (actualment, del 19%), previst en la disposició addicional tercera de l’Estatut d’Autonomia de 2006. Des d’aquest moment, “és evident que Catalunya sofreix un dèficit inversor sostingut i voluntari des de fa més d’una dècada”, ha afirmat, una xifra que situa en els 3.000 milions d’euros anuals, mentre que deixa en 1.000 milions el dèficit de no execució pressupostària.

Per la seva part, el comissionat del Govern per al Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira, ha respost a aquestes crítiques també en la trobada de la Mesa Catalana sobre el Corredor Mediterrani (Taula Estratègica del Corredor Mediterrani). Concretament, ha defensat el canvi de polítiques esdevingut des de la seva arribada al càrrec, el 2018. Des de llavors, “no estem en absolut aturats, més aviat al contrari: mai hi havia hagut tantes actuacions en marxa al Corredor Mediterrani com en aquests moments”. En aquesta etapa, “s’han posat en servei 233 quilòmetres, amb un total de 242 licitacions, cosa que significa pràcticament una licitació per setmana”.

“Mai hi havia hagut tantes actuacions en marxa al Corredor Mediterrani com ara”
Josep Vicent Boira Comissionat del govern espanyol per al Corredor Mediterráneo

De fet, ha manifestat que “dels més de 1.500 quilòmetres del corredor, tenim obres en pràcticament tots els trams”, entre els quals ha destacat l’adjudicació de les obres de la terminal de La Llagosta, les actuacions planificades a Can Tunis i les actuacions per al canvi d’ample entre Vandellòs i Castelló, ja iniciades, que “suposaran un canvi de paradigma en la història del ferrocarril a la Península Ibèrica”. A més, ha enumerat els avanços realitzats en les seves actuacions per tota Espanya: “Esperem que enguany es posi en marxa el tren a Múrcia; de Múrcia a Almeria les obres estan sent molt intenses en aquests moments; d’Almeria a Granada, s’ha fet l’estudi funcional, passa saber què fer en un tram amb una orografia tan complexa; entre Granada i Antequera continuen les actuacions per a la millora del tram en el seu pas per la Loja; i entre Algesires i Boadilla, continuen els treballs de millora, electrificació i construcció de apartaders”.

Boira També ha subratllat la necessitat de disposar d’una infraestructura “interoperable, única i comuna”, la qual cosa “va molt més allà de l’ample de via”, i implica, entre altres, la implementació d’un sistema únic de seguretat ferroviària o la digitalització del sistema de transports. “Treballem per aconseguir una interoperabilitat ferroviària del corredor en un termini de dos o tres anys fins a Tarragona, Castelló, València, Alacant i Múrcia, i fins a Almeria de cara al 2026”, ha sentenciat.

No obstant això, el comissionat espanyol ha manifestat que “el corredor és molt més que obres i inversions”, més aviat “un trident: les obres, les ajudes al transport sostenible i digital, i els ecoincentius per al transport ferroviari”. Tot això “ens permetrà no pensar tan sols en una qüestió d’infraestructures, sinó també de gestió i impuls i suport a les empreses”. En aquest sentit, Boira ha citat la instal·lació de la gigafactoria de bateries a Sagunt, que donarà servei a la Seat de Martorell, com “un clar exemple que les coses estan funcionant”, perquè s’instal·larà en una localitat per la qual circularà el Corredor Mediterrani. En aquest sentit, ha manifestat que “els alemanys no farien aquesta inversió si no tinguessin la seguretat que en un termini raonable el corredor estarà funcionant”.

EUROPA RECLAMA CONCRECIÓ
La coordinadora del Corredor Mediterrani de la Unió Europea, Iveta Radicová, ha cridat a relaxar les diferències entre les diferents administracions per centrar-se en els “problemes concrets i profunds” que afecten l’avanç de la infraestructura en el continent. “Quan viatjo per Europa, em trobo amb els tres mateixos problemes en diferents regions: primer, la discrepància i diferents prioritats entre els ens estatals i regionals; segon, una gran quantitat de plans i projectes, però sense resultats visibles i concrets en el temps; i tercer, una fase preparatòria massa llarga comparada amb la materialització de la construcció”, ha lamentat.

“Estem enfrontant-nos a molts impediments”, ha lamentat, “no sols com a conseqüència de la pandèmia, també de la terrible guerra a Europa, amb el resultat d’una elevada inflació, que ha augmentat costos del Corredor Mediterrani”. Davant aquesta situació, Radicová ha insistit sobretot en les diferències entre administracions, perquè “hi ha obstacles de procediment en la combinació de les tres parts: la Comissió Europea, l’Estat i la regió”. D’aquesta manera, “el que heu de fer és tractar de formular quins són els obstacles concrets als quals us enfronteu i prometo que faré el que sigui a la meva mà per solucionar-ho”. En aquest sentit, ha reclamat que es deixin a un costat les prioritats específiques de cada part i que es baixin els nivells d’exigència per prioritzar la coordinació global, perquè “només aleshores, potser algun dia connectarem Europa”.