29 de marzo de 2023 | Actualizado 20:11

El ministeri veta un vaixell a Tarragona amb hidrocarbur transvasat des d’una nau russa

El 'Maersk Magellan' havia dut a terme una operació ship to ship a la zona de l'Estret, que està concentrant aquesta mena de pràctiques
Vista aèria del port de Tarragona | Autoritat Portuària de Tarragona

La Capitania Marítima de Tarragona, que depèn del ministeri de Transports, ha prohibit al vaixell ‘Maersk Magellan’ l’entrada al port de Tarragona per descarregar gasoil. L’embarcació amb bandera de Singapur transporta hidrocarburs russos després d’haver realitzat una operació de transbord de gasoil (ship to ship) des del vaixell ‘Elephant’ a les proximitats de l’Estret. Aquesta zona s’està convertint en indret habitual per dur a terme aquesta mena d’operacions de transvasament de productes de vaixell a vaixell per evitar les sancions imposades a Rússia.  

Durant les investigacions que s’han realitzat, es va constatar l’existència d’un certificat d’origen de la mercaderia on hi figura que aquesta procedia de la nau ‘Nobel’. Segons ha informat el ministeri, l’embarcació ‘Nobel’, actualment sota bandera del Camerun, es trobava sota pavelló rus abans de l’1 de juliol de 2022. Per aquest motiu, i per complir amb la normativa europea que prohibeix” donar accés a territoris de la Unió a qualsevol vaixell registrat amb bandera de Rússia després del 16 d’abril de 2022 i també als vaixells amb bandera russa que hagin canviat a una altra bandera després del 24 de febrer de 2022″, es va decidir prohibir l’accés del ‘Maersk Magellan’ al port de Tarragona el passat 9 de febrer.

Com han recordat des de l’Executiu central, “no és la primera vegada que l’administració marítima espanyola prohibeix l’entrada a port espanyol d’una nau la mercaderia de la qual procedeix originalment d’una embarcació de bandera russa”. De fet, “a l’abril de l’any passat, la Capitania Marítima de Barcelona ja va denegar l’accés a port al vaixell ‘Black Star’, de bandera de Malta, per transportar càrrega procedent d’una embarcació de bandera russa, després que s’hagués efectuat una operació ship to ship en aigües pròximes a Malta”.