29 de marzo de 2023 | Actualizado 20:11

El port de Barcelona renova la plataforma tecnològica per millorar en ciberseguretat

L'autoritat portuària ha invertit cinc milions d'euros en la plataforma del port community system per modernitzar-la
Pexel

El port community system (PCS) de Barcelona, Portic, ha posat en marxa una nova plataforma tecnològica que incorpora noves millores de ciberseguretat amb l’objectiu d’optimitzar el rendiment, la seguretat i la resiliència davant de possibles incidents. La renovació de la infraestructura tecnològica, en ús durant més de deu anys, suposa una inversió de prop de cinc milions d’euros, segons ha detallat l’Autoritat Portuària de Barcelona. Després d’un període de proves previ, la implementació final ha tingut una durada de deu mesos.

La iniciativa s’emmarca en l’objectiu del recinte català de dotar el sistema informàtic de les eines necessàries per abordar els reptes previstos com són els canvis legislatius, la millora en els processos i la inclusió de noves tecnologies. La modernització també ha inclòs la reestructuració del programari en microserveis, la migració a un nou centre de dades d’alta seguretat, la instal·lació d’un segon centre de dades alternatiu en cas de caiguda, a més de serveis avançats d’administració.

La renovació ja estava prevista al IV Pla Estratègic 2021-2025 del port de Barcelona

Aquesta renovació ja estava prevista al IV Pla Estratègic 2021-2025 del port de Barcelona i pretén donar resposta a les demandes de la comunitat portuària que instaven a tenir una plataforma amb més capacitat i serveis de més valor afegit. El director de Sistemes d’Informació del port de Barcelona, David Serral, ha subratllat que “amb la renovació s’ha doblat la capacitat de processament de l’anterior sistema, incrementant el seu rendiment i capacitat d’escalat”. Serral considera que aquests aspectes són “bàsics”, ja que faciliten la comunicació entre els diferents organismes públics que participen a les cadenes logístiques. La implantació ha tingut lloc després de finalitzar la renovació de totes les aplicacions visuals, iniciada el 2020 i que va suposar una inversió de tres milions d’euros.