27 de marzo de 2023 | Actualizado 5:42
Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana

Adif prepara el tercer carril pel túnel de Roda de Berà després del vistiplau del Govern central

Aquesta actuació habilitarà un itinerari del Corredor Mediterrani dotat d'ample internacional "a l'interior" de la província de Tarragona

El Consell de Ministres ha autoritzat les obres d’adaptació a l’ample internacional del túnel de Roda de Berà (Tarragona) amb una inversió de 15,1 milions d’euros. Els treballs, que licitarà Adif durant els propers mesos, volen habilitar un itinerari “per l’interior”, en una zona “de gran potencial socioeconòmic i industrial amb què promoure el transport de mercaderies per ferrocarril”, segons destaca el Govern central. Respecte a “per l’interior”, fonts d’Adif han confirmat que es refereix al fet que quan els trens surten del tunel de Roda, no seguirien per la línia de la costa, sinó per la de l’interior, que va des de Sant Vicenç de Calders i passaria per Vilafranca del Penedès, Martorell i Castellbisbal.

Les obres implantaran un tercer carril a les dues vies, un fet que permetrà la circulació de trens d’ample estàndard i ibèric a velocitats de fins a 120 km/h. Amb els treballs també s’augmentaran les dimensions de l’actual secció a través del rebaix de la rasant del túnel, de gairebé 422 metres de longitud. L’objectiu és complir els estàndards d’interoperabilitat requerits, un fet que també succeeix en altres túnels que integren el traçat del Corredor Mediterrani a Catalunya, com els de Martorell o Castellbisbal.

Les obres implantaran un tercer carril a les dues vies, permetent la circulació d’amplada estàndard i ibèrica

A l’interior del túnel també es renovarà i s’impermeabilitzarà la volta, es reforçarà la superfície amb formigó, s’hi instal·larà un nou sistema de drenatge d’aigües i es reposaran les instal·lacions de seguretat i comunicacions. D’altra banda, a l’exterior del túnel, també es rebaixarà el rasant de les vies, es construiran murets guardabalast i s’executaran els dipòsits de recollida d’abocaments i les zones d’instal·lacions auxiliars. A més, es preveu col·locar mantes antivibratòries i pantalles acústiques amb l’objectiu de rebaixar l’impacte acústic generat pel mateix trànsit de trens.