14 de julio de 2024 | Actualizado 16:57
J.V.

Tepsa reduirà una quarta part del consum elèctric a Barcelona amb fotovoltaica

La instal·lació d'aquesta primera fase de la planta fotovoltaica es podrà ampliar amb una segona per incrementar la capacitat

L’empresa especialitzada en emmagatzematge granels líquids Tepsa (grup Rubis) ha inaugurat una nova planta fotovoltaica a la terminal de productes químics del port de Barcelona. Aquesta infraestructura permetrà reduir en una quarta part el seu consum elèctric actual. Segons el director de la terminal de la capital catalana, Ignasi Marí, la instal·lació es podrà ampliar en una segona fase, tot i que encara no s’ha previst cap disseny. La planta compta amb una potència de 0,78 megawatts pic, una xifra que representa el 7% de tot el recinte portuari. A més, disposa de 1.416 plaques, l’equivalent a una superfície de 3.664 metres quadrats.

La planta compta amb una potència de 0,78 megawatts pic, un fet que representa el 7% de tot el recinte portuari

L’objectiu de la instal·lació, el cost de la qual s’ha xifrat en 575.000 euros, i que està enquadrat dins del pla sectorial de sostenibilitat del port de Barcelona, és reduir en el 26% el consum elèctric. En aquest sentit, el director de la terminal ha avançat també algunes accions que Tepsa preveu realitzar a curt termini, com ara instal·lar carregadors elèctrics per a vehicles i també reforçar el consum elèctric als escalfadors de tancs. L´acte d’inauguració també ha comptat amb la presència del director general del port, José Alberto Carbonell, qui ha destacat l’alineament de Tepsa “amb la comunitat portuària quant a mesures de descarbonització”. Segons ha subratllat Carbonell, aquest procés suposa un “gran repte per al sector marítim, ja que les seves pròpies particularitats generen un grau de complexitat addicional en aquest aspecte”.

Tepsa disposa a Espanya d’una capacitat d’emmagatzematge de 912.000 metres cúbics dedicats a hidrocarburs, productes químics i biocarburants, fet que suposa el 23% de l’oferta de la matriu Rubis a Europa. L’empresa francesa va tancar el 2021 amb unes vendes de 222 milions d’euros, corresponents el 45% de l’emmagatzematge i la comercialització de combustibles i el 39% al de productes químics. La facturació de Tepsa, que està dirigida per Núria Blasco, se situa en 55 milions d’euros.