13 de junio de 2024 | Actualizado 19:05

Pérez y Cía es gasta 30 milions en comprar Barcelona Container Depot Service

El grup de la família Pérez Maura amplia el seu portfolio fent-se amb les accions de la històrica Ybarra, Noatum, Mestre i Romeu
Barcelona Container Depot Service

El grup marítim Pérez y Cía, propietat de la família Pérez Maura a través d’Inversiones Marítimas del Cantábrico, ha executat una inversió de 30 milions d’euros en la compra de Barcelona Container Depot Service (BCDS), en la qual ja ostentava una participació del 9,10%, segons confirmen fonts coneixedores de l’operació. Aquesta societat, amb un capital social de 3,6 milions d’euros, està especialitzada en l’emmagatzematge, gestió i reparació de contenidors de diversos tipus en el port de Barcelona, on explota una concessió de 155.000 metres quadrats de superfície amb capacitat per a 22.000 teus. La signatura té una facturació anual de 15 milions d’euros, segons dades de Einforma.

La societat dels Pérez Maura ja era present en l’accionariat de la signatura amb una participació del 9,10%

El desemborsament del grup Pérez y Cía, que té unes vendes consolidades pròximes als 240 milions d’euros, s’ha repartit entre els diferents accionistes de Barcelona Container Depot Service. El soci de referència, amb el 33,35% del capital, era Ybarra y Compañía. Aquesta empresa és més coneguda en el sector per haver estat accionista de la històrica naviliera Ybarra y Compañía Sudamerica, un dels pocs armadors espanyols que van realitzar serveis internacionals fins a principis de segle XXI, quan va ser adquirida íntegrament per Hamburg Süd, propietat de la danesa Maersk Line.

El segon soci amb més pes en el depot del port de Barcelona era Marítima del Mediterráneo (Marmedsa), amb el 27,9% dels títols, que és propietat de Noatum, el hòlding logístic d’Abu Dhabi Ports Group (ADP Ports). De fet, segons una nota emesa ahir pel gegant portuari d’Unió dels Emirats Àrabs als inversors, la seva participació a Barcelona Container Depot Service tenia “un valor patrimonial d’11 milions d’euros”, la qual cosa ha generat “una plusvàlua única de 10 milions”.

“No hi havia viabilitat per a aconseguir la majoritària de la propietat o el control operatiu”
Antonio Campoy Conseller delegat de Noatum

La desinversió de AD Ports s’emmarca en “l’estratègia del grup d’optimitzar la gestió de la seva cartera d’actius i de monetitzar les participacions i inversions que no són essencials, ja que no hi ha viabilitat per a aconseguir la majoritària de la propietat o el control operatiu”. En la mateixa línia, el conseller delegat de Noatum, Antonio Campoy, assenyala que la decisió de vendre a Pérez y Cía “ens permet assignar recursos a iniciatives centrals per a impulsar el creixement i l’expansió dels nostres negocis integrats de terminals, marítims i logístics”. Com es recordarà, a principis d’aquest mes, el grup emiratí va anunciar l’adquisició a través de Noatum del negoci de logística de vehicles acabats del Grup Sesé per 81 milions d’euros.

Els accionistes minoritaris que també han venut les seves participacions a Pérez y Cía a Barcelona Container Depot Service són Inmesfe (16,6%), societat d’inversió de la família Mestre, i Romeu i Companyia (7,5%), grup propietari de la transitària Tiba Spain i de l’agència marítima Green Ibérica. D’altra banda, les filials de Barcelona Container Depot Service són Progeco España, amb un dipòsit en la zona de servei del port de Barcelona, prop de la terminal ferroviària de contenidors; Magatzems de Depósito Martainer, amb una altra superfície d’emmagatzematge a la dàrsena catalana; Cleaning Container Stop Barcelona, que presta serveis de neteja, manteniment i reparació de contenidors a les citades concessions; i Lavaderos Europa, que neteja i vaporitza l’interior de cisternes, sitges i contenidors en els seus dipòsits de Tarragona i Martorell.

“Estem fermament compromesos a continuar invertint en el port de Barcelona”
Javier Ferrer Conseller delegat de Pérez y Cía

En un breu comunicat emès per Pérez y Cía el passat 18 de setembre, el president i conseller delegat del grup càntabre, Javier Ferrer, va assegurar que l’adquisició de la societat Barcelona Container Depot Service, amb un volum de 435.000 teus a l’any, “reforça el nostre compromís amb el port de Barcelona”, on “estem fermament compromesos a continuar invertint”. L’històric grup ocupa més de 1.000 persones i opera en els principals ports peninsulars i dels arxipèlags, a més del Carib i Centreamèrica. Les seves principals filials són les transitàries Global Logistics Providers i Manipulaciones Portuarias Grupajes y Tránsitos (MPG), i l’agència marítima A. Pérez y Cía. Aquest periòdic s’ha posat en contacte amb la companyia per a contrastar i ampliar la informació, sense obtenir resposta al tancament de l’edició.