13 de junio de 2024 | Actualizado 19:05
Emilio Sanz, president d'Ateia-Oltra Barcelona | M.V.

Els transitaris defensen l’assignació horària per operar a les terminals de Barcelona

Emilio Sanz veu en el BCN Port Booking System la solució a les “llargues” cues d'espera que es formen per entrar-hi

El president de l’associació de transitaris Ateia-Oltra Barcelona, Emilio Sanz, ha assegurat que el BCN Port Booking System és la solució a les “llargues” cues d’espera que es formen a l’entrada de les terminals de contenidors del port de Barcelona. Es tracta d’un sistema de reserves per als transportistes amb el qual es vol millorar la operativa portuària. Tot i que en l’actualitat ja es troba en funcionament, no és vinculant ni obligatòria. “Al principi hi hauran aspectes que s’hauran d’ajustar, però estic convençut que l’aplicació d’aquest sistema serà la solució a curt termini”, ha afirmat. 

Una de les reivindicacions que els transportistes del port de Barcelona han fet a les darreres jornades de protesta és precisament aquesta. Tot i que el port ha mesurat a través d’una aplicació que el temps d’espera mitjà del mes de febrer ha estat de 60 minuts, el president d’Ateia-Oltra Barcelona ha puntualitzat que “això és una vegada s’entra a la terminal, però fora les cues són de tres o quatre hores”. Aquest sistema ja s’ha implantat a altres ports com ara Hamburg, a Alemanya, i Sanz ha expressat que li agradaria que fos d’aplicació a Barcelona l’any 2020.

La posada en marxa d’un segon escàner de mercaderies al port de Barcelona a finals d’any permetrà reduir els temps d’espera a les terminals

A més, el president de l’associació també ha afirmat que un altre aspecte que faria reduir els temps d’espera és la posada en marxa d’un nou escàner de mercaderies al port. Sanz ha explicat que només hi ha un a l’actualitat i que acostuma a estar espatllat o sota revisió, fet que fa endarrerir les operacions. Per aquest motiu, ha expressat la seva satisfacció de que s’hagi adjudicat un nou escàner per valor de tres milions d’euros, incloent-hi el manteniment, que previsiblement començarà a funcionar a finals d’any.

En referència a altres reivindicacions dels transportistes, com ara definir el responsable de comprovar l’estat dels contenidors, Sanz ha anunciat que “ho tenim ben encarat i és un cas que a finals d’any podria quedar feliçment resolt”. El president ha afirmat que les protestes dels transportistes “es veien a venir des de fa mesos” i que no enten “com no s’ha posat remei abans a això”. En quant a les meses de diàleg, considera que la Generalitat de Catalunya ha dut a terme una acció “molt activa i positiva” fins a arribar a un principi d’acord, tot i que “no s’ha acabat encara el problema”.

NOVA PRESIDÈNCIA D’ATEIA-OLTRA BARCELONA
El 2019 és un any d’eleccions per a Ateia-Oltra Barcelona i el novembre hi haurà la renovació de deu vocalies, dues vacants i la presidència. Pel que fa a aquesta última, Sanz ha afirmat que “tot el que tingui a veure amb els transitaris m’apassiona”, però no ha revelat si es postularà com a candidat. No obstant això, ha remarcat que si una altra persona amb coneixement del sector es vol postular “comptarà amb tot el meu suport”. Sanz ocupa el càrrec de president d’Ateia-Oltra Barcelona des de gener del 2016.