1 de noviembre de 2020 | Actualizado 9:54
Port de l'Ampolla | Generalitat de Catalunya

Ports de la Generalitat invertirà 19 milions aquest any en infraestructures

L’empresa pública disposarà d’un pressupost de 15,4 milions per a aquest exercici, xifra a la qual se li sumen 3,6 milions més per a l’execució d’obres anteriors

L’empresa pública Ports de la Generalitat comptarà amb un pressupost de 15,4 milions d’euros per a projectes aquest any 2020, el 1,6% més que en l’exercici anterior. Aquesta suma es dividirà en 13 milions per a actuacions d’emergència ocasionades pel temporal Glòria i 2,4 milions per a infraestructures portuàries, tal com contempla el seu pla quadriennal d’inversions i finançament (PAIF 2019-2022) i el Pla de Ports Horitzó 2030, pendent d’aprovació. Així mateix, a aquesta xifra se li afegeixen 3,6 milions addicionals per a l’execució de l’obra compromesa en l’exercici anterior, fet que suma un total de 19 milions d’euros.

“El principi de sostenibilitat econòmica que regeix el sistema portuari català i la implicació de l’equip humà de Ports de la Generalitat permeten disposar del romanent de tresoreria generat en exercicis anteriors per fer front a la situació actual”, ha explicat Joan Pere Gómez, gerent de l’empresa pública i que ha estat nombrat recentment com a director general de la mateixa. No obstant això, des de Ports han advertit que l’execució del pressupost haurà de fer front, entre d’altres, a les restriccions derivades de l’estat d’alarma. En aquest sentit, el romanent de tresoreria és una de les mesures adoptades per equilibrar la reducció en el pressupost d’ingressos i l’augment en les despeses. Així mateix, l’entitat pública catalana també implementarà altres mesures econòmiques extraordinàries, que suposaran una aportació d’uns 1,3 milions d’euros per reduir l’impacte del coronavirus entre els usuaris, gestors i agents portuaris.

Part dels pressupostos es destinaran a reduir l’impacte del coronavirus entre els usuaris, gestors i agents portuaris

Inicialment, el PAIF 2019-2022 contemplava destinar la meitat dels ingressos de l’exercici del 2020, concretament 7,6 milions d’euros, en la millora de l’infraestructura portuària, equips, comunicacions, digitalització i sostenibilitat. Per la seva part, la resta donava cobertura a les despeses de personal, corrents i financeres. No obstant això, l’inversió ha quedat reduïda a 2,4 milions d’euros per les actuacions d’emergència en l’execució derivades del Glòria.

ACTUACIONS PEL TEMPORAL
D’aquesta forma, es destinaran 4,2 milions d’euros a la zona portuària nord, on s’ha de reparar una part del dic de recer en el port de Blanes. Per la seva part, en San Feliu de Guíxols i en Palamós també es preveuen diferents actuacions. En la zona portuària centre, s’invertiran dos milions d’euros. En concret, en el port d’Arenys de Mar i en el del Garraf és on es concentren aquest tipus d’actuacions. Finalment, en la zona portuària sud, una de les més afectades, es destinaran 6,8 milions d’euros. El port de L’Ametlla de mar, L’Amopolla, les Cases d’Alcanar i Sant Carles de la Ràpita són els que requeriran d’ajuda.