5 de diciembre de 2021 | Actualizado 19:42

Barcelona dissenyarà un calendari amb les restriccions d’entrada de vehicles fins al 2030

Es preveu tenir-lo llest a finals d’any, en un document que detallarà l’evolució de les restriccions en les Zones de Baixes Emissions (ZBE)
Ajuntament de Barcelona

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) elaborarà un calendari sobre l’evolució de les restriccions relacionades amb les Zones de Baixes Emissions (ZBE) en la ciutat i voltants de cara al 2030. “Hi ha un acord bastant imminent amb l’Ajuntament de Barcelona i es tractarà també amb la Generalitat”, ha assegurat el director de Serveis i Mobilitat Sostenible de l’AMB, Carles Conill, en el marc d’una sessió organitzada pel clúster Catalunya Logistics. D’aquesta forma, l’objectiu serà informar, abans que acabi l’any, al sector del transport de mercaderies i a la ciutadania en general sobre quin tipus d’etiquetes aniran caducant i quan. “Les mesures que estem iniciant estan concretades amb el sector i amb les administracions”, ha puntualitzat el responsable de Projectes de Mobilitat Sostenible de l’AMB, Marc Iglesias.

Segons dades de l’Administració Pública, Barcelona ha passat durant l’estat d’alarma del 12% al 20% de la mobilitat amb camions i furgonetes, que són responsables del 40% de les emissions contaminants, degut a factors com l’auge de l’ecommerece. Pel que fa a això, Marc Iglesias ha destacat reptes a superar com la normativa dispersa que existeix en aquest àmbit i la manca d’uniformitat per a la distribució, així com “la manca de sistemes tecnològics transversals que ajudin a optimitzar-ho”. De fet, per solucionar el debat sobre les zones de càrrega i descàrrega, l’AMB ha desenvolupat recentment l’app SPRO.

1,2 milions d’euros fins al 2030

L’AMB atorgarà 1,2 milions d’euros en subvencions fins al 2030 per renovar el parc de furgonetes

Així mateix, ja està disponible el model metropolità d’ordenances que permetrà iniciar un procés d’harmonització d’elements bàsics del servei, amb elements com horaris, simbologia o duració màxima de l’estacionament, de forma que es formalitzi l’establiment de polítiques de mobilitat. Per altra banda, també s’ha iniciat un programa de subvencions valorat en 1,2 milions d’euros fins al 2023 per a la renovació de furgonetes contaminants en les zones de baixes emissions. Pel que fa això, Carles Conill ha recordat que el Covid-19 ha afectat en la fabricació de vehicles mediambientalment més sostenibles.

Concretament, les furgonetes o camions lleugers d’etiqueta zero podran rebre un ajut màxim de 3.500 euros, els d’etiqueta eco de fins a 2.000 euros i els d’etiqueta C de fins a 1.000 euros. Per optar a la subvenció de vehicles comercials, els candidats hauran de ser titulars de fins a cinc vehicles autoritzats per al transport i la distribució urbana de mercaderies (DUM) en l’àrea metropolitana, haver desballestat un vehicle sense etiqueta ambiental i acreditar rendiments nets d’activitat econòmica inferiors a 30.000 euros anuals.