3 de diciembre de 2021 | Actualizado 19:06

Els diversos actors implicats constitueixen el comitè de reindustrialització de Nissan

Aquest comitè forma part de l'acord aconseguit per la companyia automobilística i els representants dels treballadors a principis d'agost
Cadena de muntatge de Nissan a la Zona Franca de Barcelona | Nissan

La comissió de treball entre la direcció de Nissan Motor Ibèrica, la representació dels treballadors i les administracions públiques per a l’arrencada del projecte de reindustrialització de l’activitat de producció de la companyia automobilística en els centres de la Zona Franca de Barcelona, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca s’ha constituït avui. L’establiment d’aquesta comissió ha estat un dels punts recollits en l’acord aconseguit principis d’agost entre la direcció de la companyia nipona i els treballadors, després de la finalització de les negociacions sobre la intenció de la companyia de tancar els esmentats centres, ha indicat la delegació del Govern central a Catalunya.

Nissan mantindrà la seva activitat fins a 2021 i no hi haurà acomiadaments traumàtics, segons han acordat les parts

L’acord recull el manteniment de l’activitat industrial de Nissan estarà vigent fins al 31 de desembre de 2021 i l’empresa s’ha compromès a no realitzar “acomiadaments traumàtics” en l’esmentat període. A més, empresa i treballadors s’han emplaçat a afavorir la incorporació de projectes per a reindustrializar les plantes. Amb aquest objectiu, de la reunió celebrada a principis d’agost va sorgir la creació d’una comissió de treball tripartida que s’ha constituït en el dia d’avui a Barcelona.

El responsable de les Operacions Industrials de Nissan a Espanya, Frank Torres, ha afirmat que estan disposats “a explorar alternatives de futur que puguin donar una solució de reindustrialització en benefici dels nostres empleats i proveïdors”. Torres ha subratllat que acordar “el manteniment de l’activitat industrial fins a desembre de 2021 ens ha permès guanyar temps per a treballar en aquestes alternatives que esperem que puguin arribar a materialitzar-se amb una bona solució de futur”. “La voluntat de Nissan”, ha conclòs, “és establir un diàleg obert, amb la finalitat d’avançar en aquesta taula de diàleg en benefici de totes les parts implicades”.

Les tres parts buscaran solucions de reindustrialització en benefici d’empleats i proveïdors

La ministra de Industria, Comercio y Turismo, Reyes Maroto, ha destacat que la reindustrialització de les plantes de Nissan “és una prioritat per al Govern d’Espanya. La unitat d’acció és una fortalesa per a atreure projectes industrials que permetin garantir les capacitats productives i l’ocupació i que al seu torn contribueixin a modernitzar la indústria catalana i espanyola”. Maroto ha afirmat que com van manifestar quan es va signar l’acord, “ens deixarem la pell per al futur dels treballadors de Nissan afectats pel tancament”.

Per part seva, la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Àngels Chacón, ha apuntat “que hem de prioritzar projectes industrials en el camp de l’automoció o la mobilitat per a mantenir viu i competitiu aquest ecosistema de la indústria de l’automoció que fa de Catalunya un territori molt competitiu, així com aprofitar les capacitats i talent dels treballadors”. Per part d’aquests últims, el comitè d’empresa ha assenyalat que treballaran “de manera conjunta a buscar la millor alternativa industrial que garanteixi els llocs de treball de Nissan i el teixit industrial actual. En aquesta taula vetllarem perquè els possibles projectes creuen llocs de treball de qualitat i un futur a llarg termini”.

ELS SINDICATS DE ACCIONA EXIGEIXEN ESTAR EN LA TAULA DE NEGOCIACIÓ
El principal proveïdor logístic de Nissan a Barcelona és Acciona Facility Services, que ha presentat un Expedient de Regulació d’Ocupació d’extinció que afecta 500 treballadors, i el període de consultes dels quals finalitza el pròxim 23 de setembre. Els representants sindicals han reclamat als participants al comitè de reindustrialització que no hi hagi acomiadaments fins a 2021 i també han demandat ser presents en aquest comitè per a decidir sobre el seu futur a partir de la finalització de l’activitat industrial de Nissan. Els treballadors de Acciona tenen previst realitzar aquest dijous una concentració en la confluència dels carrers A i 3 de la Zona Franca de Barcelona, que podria dificultar l’accés a la zona restringida del port.